Romania Sociala logo
Menu

2024 e un fel de 1907?

autor:   20 January 2024  

Eram copil. O realitate confuză și mule poze. Nu înțelegeam ce spuneau acele poze. Era însă un fond difuz de suspiciune care plutea în aer: astea nu sunt realitate, ci ceva contrafăcut. 

Era însă o singur imagine, mare, mare, care mă impresiona. Țin minte cu precizie: un tablou care mi-a rămas obsedant în minte, și acum mă emoționează. Despre această imagine nu avem îndoieli. Era realitate. 

O mulțime de țărani. În zdrențe. O îndârjire disperată pornită din străfunduri. Era reală. De fapt, o pictură. Dar nu era poza din ziare și de pe pereți. Aceștia erau țăranii reali.  

Ce erau țăranii din pictura 1907? Încerc acum să refac subconștientul meu de atunci. Aceștia erau marea majoritate a românilor, zdrențăroși, în momentele lor de îndârjire disperată. Nu era nicio îndoială. Da, ”exploatarea” nu era o vorbă comunistă. Pe seama lor trăiau boierii de aici și de afară. Dar acei țăranii zdrențăroși și înfometați ne hrăneau pe toți noi românii, cu sudoarea lor. Revolta fără speranță a țăranilor era complet îndreptățită. Dar acei țărani din pictură nu dispăreau. Săraci, dar țineau cu dinții de micul lor pământ. Tabloul îmi dădea certitudinea că ei nu au cum să dispar din istorie.  

2024. De zece zile, imagini obsedante la televizor. Curios, doar la unele canale de televizor. La cele mai mute tot aceleași hoții și crime. 

Nu mai sunt țăranii zdrențăroși din 1907. Ei, mai erau unii țărani ca în 1907, dar de astă dată fără pluguri și boi cum erau  în 1907, doar cu ”săpăliga” pe cele 2,4 hectare ”în medie”. Câteva băbuțe, care nu ne mai întrețineau cu hrană pe noi toți, ci reușeau doar să vândă în piață câteva roșii. Ce mâncăm noi acum, ne spune credibil televizorul, este adus de la țăranii din Occident. Curios, foarte curios ! 

Dar ce sunt țăranii de azi pe care îi vedem în stradă ? Nu mai sunt țăranii dinainte. Sunt mici patroni: 50-100 hectare, cu tractoare foarte moderne. Dar și ei sunt țărani producători, tot săraci, care vând ”pe nimic” în țară și în străinătate, dar mult mai puțini decât ”înainte”. Ca și țăranii din 1907 se scoală la 3 dimineața și muncesc până noaptea, fără speranțe în sărăcia de acum: cu pământul și noile unelte, dar amanetate la bănci, pe punctul de a rămâne fără nimic. Țăranii din 1907 țineau cu dinții de micul lor pământ și reușeau să rămână în istorie tot săraci, dar țărani. Noii țărani sunt pe punctul de a pierde tot ce au și să dispară definitiv din istorie. De aceea stau de 10 zile în frig în stradă, dormind în tractoare. Nu mai sunt în zdrențe, dar de astă dată nu par a mai avea viitor. Tot săraci, dar plini de datorii și fără speranțe. Ce vor noii țărani ? Nu mare lucru: să rămână, tot săraci, dar să nu fie dați afară din viitor. 

Mă uit obsedat la filmele românești făcute înainte de 1989. Acum mi se par foarte bune. Da, și optimismul ideologic comunist inevitabil, dar realiste. Noii țărani însă au cam dispărut din filme. Rolurile principale le au agronomii și doctorii veterinari. Noii țărani cooperatiști, au case noi, nu o duc chiar rău, dar au devenit simpli angajați, cam palizi și destul de înapoiați… 

Încep să cred că viitorul țăranilor români ar putea să fie mult mai negru decât cel al țăranilor din 1907. Țăranii români actuali, unii îmbătrânesc și pleacă natural, alții pleacă în Occident să muncească ce găsesc ”acolo”. Dar nu mai vor fi țăranii români din 1907. Ei sunt pe punctul de a dispare din istorie. Desigur agricultura română va rămâne, dar nu vor mai fi țărani români. Agricultura probabil o vor face noii săraci veniți din Est. 

Cei mai mulți, în creștere rapidă în comunism, sunt noii muncitori și mulți, mulți ingineri. Muncitorii și inginerii în filmele comuniste păreau entuziaști. Dar filmele încercau să fie și atunci realiste. Muncitorii și inginerii reali spuneau bancuri și criticau pe Ceaușescu și regimul. Dar munceau: mai trăgeau și chiulul, dar au construit mari întreprinderi și baraje. Muncitorii și inginerii, în postcomunism, sunt însă pe punctul să dispară, împreună cu întreprinderile lor declarate ”fier vechi” și barajele intrate în paragină. 

Se părea că boierii au fost definitiv dați afară din istorie de comunism. În filme au rămas, da doar în trecut, nu în prezent. Ei, nu e chiar așa. Au reapărut boierii, dar nu sunt boierii cei de altădată. Niște rămășițe, readuși artificial prin decizie politică în noua istorie. Prea palizi ca să fie în noile filme. Boierii români sunt înlocuiți de marile companii din Occident. Curios. Boierii erau ”boieri” și îi vedeam în filme. Ce vedem acum par să fie niște simpli infractori pe care îi va umfla DNA-ul. 

Vin însă noii capitaliști, dar, nu prea înțeleg. Ei nu construiesc o nouă economie, industrie și agricultură. Preiau vechea proprietate de stat, o distrug și o vând la fier vechi, iar banii îi cheltuiesc în Occident. Iar capitaliștii occidentali își iau profitul și nu-i mai văd. Iar, curios ! Vechii bogați români, da, mergeau și la Paris, dar în România au creat un mod de viață prosper bogat, pe care îl vedem pe stradă, în literatură și în filme. Noii bogați nu mai trăiesc, se pare, în România și nu prea îi vedem nici în filme.   

Fostul capitalism și comunism român, păreau a fi avut viitor, dar au fost eliminate brutal din istorie. În general, viitorul a cam dispărut. Da, 2004 nu este 1907. Sunt înclinat să cred că  e mult mai rău. 

Uau ! M-a apucat disperarea. Trebuie să mă trezesc. Voi mai putea ?



Facebook

DEZBATERE DE CARTE – Cătălin ZAMFIR, România în criză, București, Editura Academiei Române, București, 2023.

DEZBATERE DE CARTE Cătălin ZAMFIR, România în criză, București, Editura Academiei Române, București, 2023. Universitatea ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iași Facultatea de Filosofie și Științe Social-Politice Departamentul de Sociologie, Asistență Socială și Resurse Umane 31 octombrie 2024 Dezbatere România în crizăDownload

Detectarea egoismului propriu și a egoismului altora

Este posibil ca, în anumite situații, comportamentul egoisit să fie bun și în alte situații să fie rău. Abraham Maslow Ne-am obișnuit să catalogăm egoismul ca fiind o caracteristică de personalitate negativă iar opusul său, altruismul, ca o virtute. În realitate, lucrurile nu stau chiar așa. În acord cu rezultatele cercetărilor moderne din ...

Nostalgia, o emoție dulce-amăruie

Nostalgia consolidează relațiile sociale. Tim Wildschut Ne este dor de cineva drag ce nu mai este printre noi, ne este dor de părinții care s-au stins, de prietenii care nu mai sunt, de iubita sau iubitul care ne-a părăsit, sau de anii tinereții, de un eveniment fericit din trecut. Psihologii numesc o ...

Interviu cu Tudorel-Constantin Rusu, autorul volumului „Ethos, Pathos și Logos. Resurse ale oratoriei clasice în discursul pastoral”

Centrul de Orientare, Asociere și Consiliere în Cariera de Cercetător (COACH-USV) din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava este unul din cele opt centre de orientare în cariera de cercetător înființate la nivelul celor opt Regiuni de Dezvoltare ale României și susținute prin programul PNRR. Acesta deservește Regiunea de ...

Alegeri haotice : noiembrie 2024. Nevroze și anomalii colective

Între normalitate și patologie  Și dacă am încerca să brodăm o serie de lecturi posibile despre turul întâi din campania electorală/noiembrie 2024 ? Ne-am gândit la o lectură comunicațională, în care să interpelăm interacțiuni și iritante în comunicare, în contextul de campanie electorală.  Și începem cu contextul. El a fost taxat de analiști ...

PE MARGINEA UNUI COMENTARIU DIN 1973 DESPRE „SOCIOLOGUL DE ÎNTREPRINDERE”. O DISCUȚIE CU ADRIAN DINU RACHIERU.

D-le Rachieru, probabil că puțini dintre cei care vă urmăresc preocupările din prezent știu că în urmă cu 50 de ani erați „sociolog de întreprindere”. Cum v-ați simțit în această postură, ca primă experiență profesională după terminarea studiilor? - Da, trecut-au cinci decenii și mai bine! Da fapt, din 1971, când, ...

Discuție cu un sociolog al științei din România anilor ` 80, profesorul american  Vasile Pirău[1]

1.       Dragă Vasile Pirău, ce făceai în 1987 ? Cum evolua pe atunci cariera ta ? Era apropierea unui filosof (prin formație) de sociologie, una de conjunctură sau avea radăcini intelectuale mai adânci ?  Când mă gândesc la anii dinainte de 1990 (anul când am plecat la studii in SUA), mi ...

Trump, campion în comunicare

Trump. Scurtă lectură psihologică: O profeție auto-împlinită  Donald Trump este o celebritate. El stârnește senzație și când se însoară și când divorțează. El stârnește atenție și când face o mare afacere, și când face un mare faliment. S-a născut într-o familie bogată; tatăl său a fost  milionar, Dar el fiul a ...