Romania Sociala logo
Menu

Dacă tăceai, filozof rămâneai ! (câteva cuvinte despre un europrăpădit)

autor:   28 March 2017  

Aceasta era formula  ”magică”  prin care bunicul nostru  stopa apetitul contrazicerilor juvenile dintre noi, copiii, care ne exersam   perspicacitatea  în memorarea capitalelor  țărilor cu rezonanțe, de multe ori, exotice.  Ce însemna, precis, ”zicerea” cu pricina, nu am reușit   să pricep atunci…, dar nici acum, chiar dacă vreo câțiva ani, în facultate am studiat (și ) filosofia .  Recunosc chestia  asta chiar în Postul  Mare, timp în care un  apreciat filosof , rătăcit într-un grup de terorism ideologic organizat a ținut , morțiș, să ia cuvântul în Parlamentul European unde a excelat în proferarea unor invective astronomic depărtate de mitologica înțelepciune a filosofilor… Având în vedere meteodependența politicianistă a vetrebratelor cu care s-a însoțit, dacă filosoful  respectivului grup ar fi venit din  Timișoara m-aș fi împăcat cu gândul că a cam  dat ”cu bâta în baltă”, deoarece în ziua respectivă a plouat din belșug pe la noi, prin provincie…

Meteorologia  politică  a ceea  ce are pretenția  a se numi ”dreapta  românească” a ”tunat și  i-a adunat” în jurul a  M 10[1] într-un fel de… ”ceata lui Pițigoi/Dai într-unul , țipă doi !”.

Înarmați  cu  postere  de  grădiniță,  în  violentă  contradicție cu maturitatea ”mâniei proletare” cu care ”înfierau” încercările actualei  formule guvernamentale (PSD+ALDE)  de scoatere a țării din momentul inerțial al sfertului de secol ”postrevoluționar”,  au trebuit să-și mai tempereze efervescența malefică la repetatele insistențe ale autorităților europene care moderau dezbaterea privitoare la starea justiției din România. Totuși, în virtutea drepturilor omului, respectivii vorbitori cu cetățenie românească au reușit o antologică facere de râs, proiectul lor de internaționalizare a propriilor frustrări partinice înregistrând un eșec lamentabil.

Ca ins neâncadrat politic, dar suferind în tăcere pentru țara mea, după circul logoreic al  desantului  de talibanism politic M 10, am reușit să înțeleg cine au fost, în realitate, regizorii protestelor de stradă și organizatorii reali ai mitingurilor neautorizate din februarie 2017. În plus am mai priceput și că M 10 nu înseamnă, pur și simplu,  10 megaminciuni PEDeListe, iar Europa a remarcat că nu există numai două tipuri de  minciuni — minciuni mici și minciuni mari, ci democrația oricinală (ginși?) a capitalismului românesc a produs și minciuni de tip Liiceanu ! Personajul în chestiune a citat    dintr-un document inexistent cu aerul unei  personae (pretins)  cucernice surprinsă tocmai la ieșirea pe ușa unui tripou… Insistențele sale de a continua să debiteze ”informații fără evenimente„ pe un aer doct, au reliefat   disperarea  unui propagandist felimentar în efortul de a susține că … ”laptele e negru!”. De data   aceasta antologica deviză alui Napoleon Bonaparte ”măgarii și filosofii, la mijloc!”, a devenit lipsită de orice referențial, dar în minte mi-a revenit eseul  ”Apel la lichele”.  Scris într-o exemplară criză de narcisism , i-a determinat pe unii cârcotași  să   spună că adevăratul autor al respectivei scrieri ar fi … Gargaragiul Liicheanu. Adică nimeni altul decât cel  care, în timpul guvernării comuniste a acceptat bursa Partidului  Comunist Român (aproximativ doi ai în Germania) în perioada în care mulți români nu aveau dreptul să dețină un pașaport, iar de valută nici nu se putea vorbi. Același personaj, după Decembrie 1989,  în calitate de elită FSN-istă (adică aparținând noii structuri de putere  neocomunistă de tip gorbaciovist) , a primit prin atribuire directă  Editura Politică a defunctului PCR, care a devenit actuala Editură  Humanitas unde numai drepta ideologică și simpatizanții acesteia au acces la editarea în condiții, de multe ori, bibliofile. Asta da,      privatizare !; dar în stilul epirgamistului Efim Tarlapan  : ”A strigat unul mai tare/Vrem cu toți  privatizare!/ Și ce-a fost a statului/Azi e-al deputatului !”.

Și uite-așa, filosoful suspectat de concubinajul cu ideile pure ale marilor gânditori ai patrimoniului universal al cogitațiunii, ni s-a înfățișat ca un profitor de ”minima  moralia ”(cum ar spune amicul Domniei Sale, Andrei Pleșu, care i-a și donat respectiva  Editură, în calitate de principal actor decizional al Ministerului Culturii post 1989) atât în conjuncturile comunismului bolșevic, cât și în noile condiții ale socialismului fesenist din anticamera  noului capitalism românesc.   Dincolo de aceste ispite, firești pentru sufletele  mici, eu personal pot înțelege că îmbogățindu-se, personajul în chestiune, se simte obligat să vocalizeze interesele noii burghezii compradore portocalii-gălbejite, aflate în umbra Marii burghezii alogene reprezentate de multinaționale. Totuși, Magistrul Domniei  Sale, Marele gânditor  Constantin Noica, deși a suferit în închisorile comuniste, nu a ezitat să lase posterității un studiu inegalabil despre ”sentimentul românesc al ființei ”; ceea ce noi , naivii, credeam că este un  discipol, se dovedește a fi un jalnic epigon … care, în plus nu simte  românește !

Păcat !

Stimatul europrăpădit, dar năpădit de răutate și contaminat de lecturi calibrate pe secvențe istorice revolute , s-a făcut de rușine ; indiscutabil ! Păcat că a făcut și România de rușine, adică țara noastră în care mai trăiesc și indivizi  care când nu știu ceva, aleg alternativa tăcerii cuvioase. Regret sincer că nici de data asta, nu am avut șansa să înțeleg ce este un filosof și la ce ar putea folosi el, în noul capitalism românesc, de la care românașii noștri așteaptă prosperitate, stabilitate și libertate.

Ca simplu păcătos care-și asumă paradigma  creștină știu că  minciuna și trufia sunt păcate mari, dar că ele devin și mai mari când sunt comise în zilele de Post…

Ați păcătuit în zilele Postului  Mare, domnule Liiceanu ! Bunul Dumnezeu să Vă ierte pe Dumneavoastră și pe întreaga ceată a lui Pițigoi !…

Aș fi vrut să închei aici, dar trecutul  ne ajunge din urmă…

Mi-am adus aminte că în calitate de  fesenist, ați candidat pentru funcții  înalte, dar rezultatele au fost modeste; acesta esta adevăratul rating al dvs.  prin care, în aritmetica oricărei democrații, nu puteți accede la Putere. Cerșind ajutor extern, plagiați pe vechii boieri  care mergeau , și ei, cu sute de ani în urmă, la  Inalta Poartă…

Mai aproape de noi, boieria fiind înlocuită de mondialită (sovietică sau americană, nu are importanță !), au apărut ”cozile de topor” , un termen pejorativ, dar cu efect  distructiv  garantat. Despre ce este vorba, este suficient să evoc finalul discuției dintre Hrușciov, care după o vânătoare încheiată cu o mare agapă tovărșească l-a asigurat pe Gheorghe  Gheorghiu Dej că acceptă să-și retragă efectivele militare din România, în următorii termeni :”Tovarășe Ghiță, brava armată sovietică  se va  retrage din România . Eu, personal, sunt convins ca nu mai sunt pericole pentru cuceririle socialismului din România. Dar să nu uiți : noi nu avem atâtea topoare la Moscova, câte cozi de topor aveți voi în România !”.

Fără nici un proces de intenție vă atragem atenția: domnule Liiceanu, ați greșit profund la  Bruxelles bârfind mahalagesc situația justiției din  România… Dacă tăceați, filosof rămâneați ! După jalnica prestație de politician mediocru, ne-am convins că nu puteți fi altceva decât un insignificant propagandist, disperat pentru decăderea unei ideologii indiscutabil falimentare.

Ăsta este adevărul : nu la toți ne pică părul…

[1] Este vorba de partidul doamnei Monica Macovei care a obtinut 9 voturi la recenta competiție  electorală…

A consemnat:

Un rob al lui Dumnezeu și al Sociologiei.

Pentru conformitate,

Ștefan    Buzărnescu

 



Facebook

DEZBATERE DE CARTE – Cătălin ZAMFIR, România în criză, București, Editura Academiei Române, București, 2023.

DEZBATERE DE CARTE Cătălin ZAMFIR, România în criză, București, Editura Academiei Române, București, 2023. Universitatea ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iași Facultatea de Filosofie și Științe Social-Politice Departamentul de Sociologie, Asistență Socială și Resurse Umane 31 octombrie 2024 Dezbatere România în crizăDownload

Detectarea egoismului propriu și a egoismului altora

Este posibil ca, în anumite situații, comportamentul egoisit să fie bun și în alte situații să fie rău. Abraham Maslow Ne-am obișnuit să catalogăm egoismul ca fiind o caracteristică de personalitate negativă iar opusul său, altruismul, ca o virtute. În realitate, lucrurile nu stau chiar așa. În acord cu rezultatele cercetărilor moderne din ...

Nostalgia, o emoție dulce-amăruie

Nostalgia consolidează relațiile sociale. Tim Wildschut Ne este dor de cineva drag ce nu mai este printre noi, ne este dor de părinții care s-au stins, de prietenii care nu mai sunt, de iubita sau iubitul care ne-a părăsit, sau de anii tinereții, de un eveniment fericit din trecut. Psihologii numesc o ...

Interviu cu Tudorel-Constantin Rusu, autorul volumului „Ethos, Pathos și Logos. Resurse ale oratoriei clasice în discursul pastoral”

Centrul de Orientare, Asociere și Consiliere în Cariera de Cercetător (COACH-USV) din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava este unul din cele opt centre de orientare în cariera de cercetător înființate la nivelul celor opt Regiuni de Dezvoltare ale României și susținute prin programul PNRR. Acesta deservește Regiunea de ...

Alegeri haotice : noiembrie 2024. Nevroze și anomalii colective

Între normalitate și patologie  Și dacă am încerca să brodăm o serie de lecturi posibile despre turul întâi din campania electorală/noiembrie 2024 ? Ne-am gândit la o lectură comunicațională, în care să interpelăm interacțiuni și iritante în comunicare, în contextul de campanie electorală.  Și începem cu contextul. El a fost taxat de analiști ...

PE MARGINEA UNUI COMENTARIU DIN 1973 DESPRE „SOCIOLOGUL DE ÎNTREPRINDERE”. O DISCUȚIE CU ADRIAN DINU RACHIERU.

D-le Rachieru, probabil că puțini dintre cei care vă urmăresc preocupările din prezent știu că în urmă cu 50 de ani erați „sociolog de întreprindere”. Cum v-ați simțit în această postură, ca primă experiență profesională după terminarea studiilor? - Da, trecut-au cinci decenii și mai bine! Da fapt, din 1971, când, ...

Discuție cu un sociolog al științei din România anilor ` 80, profesorul american  Vasile Pirău[1]

1.       Dragă Vasile Pirău, ce făceai în 1987 ? Cum evolua pe atunci cariera ta ? Era apropierea unui filosof (prin formație) de sociologie, una de conjunctură sau avea radăcini intelectuale mai adânci ?  Când mă gândesc la anii dinainte de 1990 (anul când am plecat la studii in SUA), mi ...

Trump, campion în comunicare

Trump. Scurtă lectură psihologică: O profeție auto-împlinită  Donald Trump este o celebritate. El stârnește senzație și când se însoară și când divorțează. El stârnește atenție și când face o mare afacere, și când face un mare faliment. S-a născut într-o familie bogată; tatăl său a fost  milionar, Dar el fiul a ...