Romania Sociala logo
Menu

In memoriam Cornel Constantinescu 1953 – 2020

autor:   18 December 2020  



Simt un gol, un gol imens. Ca prieten, dar și în calitate de coleg în sociologie. Sociologia românească are azi, odată cu trecerea în neființă a lui Cornel Constantinescu, o pierdere grea. El a iubit de la început sociologia. Cu o liniște de invidiat și o discreție rară, în momentele cele mai grele ale sociologiei, și multe au fost, Cornel a știut să facă mult pentru menținerea moralului comunității. A fost un constructor al comunității sociologilor.

Îl cunosc pe Cornel de peste 30 de ani. Chiar în momentele grele ale comunității noastre, ei nu a fost tentat vreodată să abandoneze misiunea de sociolog.

Cornel Constantinescu, profesor și sociolog eminent, a făcut imens pentru sociologia noastră. I se datorează și un alt lucru extraordinar. Într-o Universitate nouă, Universitatea Pitești, a introdus, lucru rar, formarea universitară a sociologilor și asistenților sociali. Datorită lui Cornel Constantinescu, Argeșul a beneficiat de un număr impresionant de sociologi și asistenți sociali, specialiști de calitate și vocație, răspândiți în întregul județ și nu numai.

Poate cel mai mult, a fost un constructor al moralului sociologiei. A știut, utilizând adesea puținele resurse disponibile, să organizeze evenimente sociologice care au coagulat comunitatea.  

Prof. univ. dr. Cătălin Zamfir –  Director al Institutului de Cercetare a Calităţii Vieţii al Academiei Român



Adisparut brusc dintre noi un profesor remarcabil , un om de înaltă valoare științifică și morală pentru comunitatea sociologilor și a asistenților sociali. Contribuția lui deosebită și eforturile susținute pentru lansarea asistenței sociale ca profil de specializare la Universitatea din Pitești va rămâne una marcantă pentru tânăra generație.

A fost o prezență activ implicată în  buna funcționare a Asociației Române de Sociologie. A inițiat o colecție nouă  de volume omagiale dedicate sociologilor români.

Dragă coleg și prieten, vei rămâne mereu în gândurile și inima noastră prin pasiunea și dăruirea  pentru profesie, prin spiritul tău inegalabil  de excelent organizator al tuturor întâlnirilor și manifestărilor științifice care au creat și susținut un sentiment de apartenență  și solidaritate colegială în comunitatea noastră academică.

Dumnezeu să te odihnească în liniște. Sincere condoleanțe familiei îndurerate

Prof. univ. dr. Elena Zamfir



Sociologul Cornel Constantinescu s-a stins în pandemia COVID-19, ca mulți alți români în
ultima perioadă.
Devotat cunoașterii sociologice, vicepreședintele Asociației Române de Sociologie, a dezvoltat
la Pitești școala de sociologie și asistență socială contribuind la extinderea rolul sociologiei la
nivel național.
În egală măsură cu profesionalismul sociologului trebuie menționat omul Constantinescu. Mereu
deschis către ceilalți, înalt suportiv și dornic de a contribui la o înțelegere mai buna a noastă și a
lumii în care trăim a fost un exemplu de implicare și dăruire.

Asociația Română de Sociologie, prin membrii săi, este alături de familia îndurerată!
Sincere condoleanțe!

Sorin Cace – Președinte Asociația Română de Sociologie



Astăzi, 17 decembrie a. c., a plecat dintre noi pentru totdeauna profesorul Cornel Constantinescu, vicepreședinte al Asociației Române de Sociologie. Comunitatea sociologilor este înnegurată. Scriu acest ferpar de deces și nu știu dacă voi putea să pun în cuvinte durerea și revolta mea: de ce ne părăsesc, în suferință, prietenii? De ce sistemul de sănătate din România nu reușește să stăvilească pandemia COVID-19?  

Profesorul Cornel Constantinescu a fost cu adevărat un om de mare omenie, o mare personalitate a Județului Argeș. S-a născut la 12 iulie 1953, în comuna Mârghia, la 20 de km de Pitești, spre Craiova. Acolo, mama sa îl plânge și pe cel de-al doilea fiu pe care l-a pirdut, singurul ei ajutor, singura ei mângâiere.

Cornel Constantinescu a reprezentat, ca deputat, Județul Argeș în Adunarea Constituantă (1990) și a îndeplinit funcția de inspector școlar general (1991-1993). A continuat până în ultima clipă a vieții să fie un îndrumător al activității școlare în județ. Îmi povestea despre școala din comuna Boteni, în care a învățat, în urmă cu o sută de ani, și tatăl meu. Îmi era drag cum povestea.

Concomitent cu activitatea de inspector școlar, începând din 1998 și până în acest an, Cornel Constantinescu a desfășurat o fructuoasă activitate didactică în calitate de profesor asociat la Catedra de știinţe socioumane a Universității din Piteşti. A predat de-a lungul anilor cursurile de Sociologie generală, Metodologia cercetării în ştiinţele socioumane, Politici sociale și Teorii ale grupurilor etnice. La cursurile de master a predat Managementul serviciilor sociale şi de sănătate și Sociología sănătăţii şi a bolii. Împreună cu soția, prof. univ. dr. Maria Constantinescu, a participat la numeroase proiecte de cercetare internaționale pe teme de asistență socială. 

Profesorul Cornel Constantinescu  a inițiat și s-a îngrijit de apariția Buletinului Ştiinţific. Seria Ştiinţe Socio-Umane  și a celor zece volume din colecția „Profiluri sociologice” a Editurii Universității din Piteşti, în care au fost valorificate texte ale unor eminenți sociologi din trecut, precum Dimitrie Gusti, Traian Herseni, Vasile V. Caramelea. 

Ca semn al prețuirii celui a cărui trecere în neființă comunitatea sociologilor o deplânge, la conferințele și simpozioanele științifice organizate de Cornel Constantinescu la Universitatea din Pitești au participat constant personalități marcante din domeniul științelor socio-umaniste: academicienii Cătălin Zamfir și Ilie Bădescu, distinșii profesorii Ion Drăgan, Gheorghiță Geană, Maria Constantinescu, Iancu Filipescu, Dumitru Otovescu ș.a.

În anii 1972-1976, Cornel Constantinescu mi-a fost student la Facultatea de Filozofie, (Secția Sociologie) din București. Aici și-a susțiut, în 2002, teza de doctorat în sociologie: „Probleme sociologice ale educaţiei. Cercetări în domeniul orientării şcolare şi profesionale”. Ca student, a participat în două din echipele studențești de cercetare sociologică la Pitești, pe care le-am condus în anii 1973-1974. Cunoștea bine zona, avea înclinație spre cercetarea sociologică de teren, spirit de observație ascuțit și o mare capacitate empatică: vorbea cu oamenii pe care îi intervieva, oameni simpli, muncitori veniți de la țară, ca și cum i-ar fi cunoscut dintotdeauna. 

Mai târziu, ca cercetător format, a pus în valoare abilitățile de investigator: stau mărturie cele peste 50 de studii publicate în revisele de specialitate și volumele pe care le-a coodonat: Sociologie juridică şi a delincvenţei (Editura Universităţii din Piteşti, 2006), Satul românesc. Trecut – prezent – viitor. 75de ani de la cercetarea sociologică a plasei Dâmbovnic (Editura Universităţii din Piteşti, 2014).

Cornel Constantinescu a slujit cu devotament catedra universitară, a onorat profesia de sociolog, și-a iubit familia, prietenii, neamul și țara. Odihnă veșnică, dragul meu prieten. Condoleanțe familiei îndurerate.

Prof. univ. dr. Septimiu Chelcea

Nu mi-l pot imagina decât în mișcare, mereu să organizeze ceva, să povesteasca, să convoace, să propună. Și acum nu mai este… Odihnescă-se in pace!

Ana Bălașa

Câte mâhniri ne-a provocat această nenorocită de pandemie. Am pierdut mulți prieteni. Regret trecerea profesorului doctor Constantinescu.Dumnezeu l-a primit cu siguranță în slava Sa și va fi în pace.

José Luiz Britto Bastos (Brazilia)

Dumnezeu să-l primească în Împărăția Sa cea Veșnică! A fost un Om și un coleg de grupă minunat în perioada facultății, a continuat să se implice cu multă pasiune în comunitatea restrânsă a sociologilor, fiind un prieten discret, dar întotdeauna prezent în momentele critice. Sincere condoleanțe familiei greu încercate.

Florica Chipea

Dumnezeu să îl primească în slava Sa! Rămâne nobilei familii a sociologilor să îi păstreze și să îi continue lucrarea științifică

Cionoff Șerban

Un profesor exceptional care știa să facă cursurile interactive, ne împărtășea din experiențele personale, un bun cunoscător al istoriei si al geografiei nu mai zic de literatura din domeniul sociologic si asistential! Domn profesor avea un har sa ne facă atenți la cursuri, ne implica in activități pe toți studenții in mod activ. Mereu la cursuri avea o dispoziție foarte buna ce insufla optimism, simpatie, dorința de cunoaște din mai multe domenii variate. Un excelent povestitor, deoarece majoritatea studentiilor nu mai voiam sa se termine cursul dansului si să ne ducem la alte cursuri.Nu pot sa concep faptul ca a decedat. Dumnezeu să-l odihnească in pace!

Radu Florin

Dumnezeu să îl odihească în pace! Și să îi întarească pe cei din familie.

Alin Gavreliuc

Om iubit de generatii de studenti. Dumnezeu sa-l odihneasca in pacea Sa. Ne-a fost mentor și am invatat atat de multe de la domnia sa.

Marius Lupu

Dumnezeu să-i țină veșnic trează amintirea ! Condoleanțe tuturor celor care-i resimt cu durere pierderea !

Mihai Macuc

Un sociolog dedicat comunității sociologice românești. Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Simona Maria Stănescu

 

Cornel Constantinescu i-a iubit și pe antropologi ca pe sociologul din sine însuși. Făgăduință de neuitare ‒ și condoleanțe familiei ‒ și din partea aceasta a spectrului cunoașterii socio-culturale… Cu priceperea, dinamismul și spiritul său coagulant (calități pe care el le deținea într-un grad ieșit din comun) a izbutit să ne facă a ne simți cu toții „o comunitate științifică”, în sensul kuhnian al expresiei. Pronia să-l așeze sub lumina neasfințită a drepților.

Gheorghiță Geană

Golul lăsat în urmă este infinit. Condoleanțe familiei și celor dragi!

Simona Mihaiu

Profesorul Cornel Constantinescu alături de colectivul ICCV la împlinirea a 30 de ani de la înființarea Institutului de Cercetare a Calității Vieții, în Aula Academiei Române.

  



Facebook

Interviu cu Dr. Simona Mihaiu, căștigătoarea premiului Academiei Române, „Henri H. Stahl” în sociologie, pentru cartea „Criminalitatea violentă. Implicații și semnificații sociale”

Interviu cu Dr. Simona Mihaiu, căștigătoarea premiului Academiei Române, „Henri H. Stahl” în sociologie, pentru cartea „Criminalitatea violentă. Implicații și semnificații sociale”, Editura Pro Universitaria, București, 2021. Bună ziua și felicitări pentru premiu! Ce reprezintă acest premiu pentru dvs.? Bună ziua și mulțumesc! Premiul „Henri H. Stahl”, acordat de Academia Română, are ...

Interviu cu Daniel Nițoi – “Teatrul și criza lumii moderne”, Editura Pro Universitaria, București

Daniel Nițoi (2023) Teatrul și criza lumii moderne, Editura Pro Universitaria, București Felicitări pentru publicarea volumului! Vă rugăm să ne spuneți care au fost premizelepublicării acestui volum?Vă mulțumesc mult pentru interviu! Sincer, eu scriu și scriu destul de mult despreceea ce observ în jurul meu, despre viața celor ce mă înconjoară. ...

In Honorem Mihai Dinu Gheorghiu la 70 de ani

La începutul lunii septembrie, am primit o invitație pe e-mail pentru a participa în calitate de contributor la lansarea volumul coordonat de profesorul Adrian Netedu, Științele sociale între angajament și distanțare. In Honorem Mihai Dinu Gheorghiu, publicat la Editura Universității „Al.I. Cuza din Iași. Evenimentul a fost organizat la Librăria ...

Interviu cu Elena Zamfir – “Violența Domestică în România în contextul Pandemiei. Riscuri și politici de suport”, Editura Pro Universitaria, București

Coordonatori Elena Zamfir, Simona Ilie, Sebastian Fitzeck (coordonatori), (2022) Violența Domestică în România în contextul Pandemiei. Riscuri și politici de suport, Editura Pro Universitaria, București Felicitări pentru publicarea volumului. Vă rugăm să ne spuneți care au fost premizele publicării acestui volum? Mulțumesc și eu în numele coordonatorilor Simona Ilie și Sebastian Fitzeck pentru ...

Efectul „Pește mare în bazin mic”

Decât să fii codaș la oraș,  mai bine în satul tău fruntaș. Proverb românesc  Presupunând că vă căutați un job și, la selecția candidaților, angajatorul vă întreabă: „Preferați să fiți un pește mare întru-un bazin mic sau într-un bazin mare?”, ce ați răspunde? Nu este o glumă și nici o poveste pescărească; este ...

Simpozion internațional Religie, Etică și Inteligență Artificială

Institutul de Cercetare a Calității Vieții anunță organizarea Simpozionului Internațional Religie, Etică și Inteligență Artificială. Profesorul Marian Simion, ne propune un subiect preocupant pentru mediile academice contemporane analizand impactul puterii inteligenței artificiale în varianta ”Generative Learning”, asupra aspectelor etice si religioase ale comportamentului uman. DESCRIERE: Inteligenta artificiala, o sintagma intrata de curand in ...

Interviu Mariana Stanciu – “Recent changes in the consumption patterns from Romania in the european context”, Editura LAP Lambert Academic Publishing”  

Mariana Stanciu, Adina Mihăilescu, Cristina Humă (2023) Recent changes in the consumption patterns from Romania in the european context, Editura LAP Lambert Academic Publishing   1.- Felicitări pentru publicarea volumului! Vă rugăm să ne spuneți care au fost premizele publicării acestui volum?  Mulțumim! Publicarea acestui volum are în vedere atingerea unui obiectiv susținut, ...

Interviu cu Meda Gâlea (2021) Managementul strategic al cercetării științifice, Editura Mega, Cluj-Napoca

Meda Gâlea este Director adjunct în cadrul Academiei Române, filiala Iași, și doctor în management, titlu obținut la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Școala Doctorală de Economie și Administrarea Afacerilor. Cu un background educațional în domeniul economiei și al managementului, autoarea aplică cunoștințele sale managementului organizațiilor publice. Recent, a ...