Azi, 6 mai, la Cornova, în „cel mai cercetat sat de la Atlantic până la Pacific”, a fost inaugurat oficial noul Centru cultural ”Dimitrie Gusti”. Construcția lui a început pe timpul Guvernului Filat și s-a terminat acum două săptămâini, pe timpul Guvernului Filip. Finisarea acestui lăcaș cultural este una din reușitele zilelor noastre complicate din punct de vedere economic și financiar.
Cu finisarea Centrului a fost reabilitat și numele marelui sociolog român, Dimitrie Gusti, cel care acum 88 de ani a condus la Cornova cea mai mare cercetare monografică a unui sat românesc din perioada interbelică. Fostul cămin cultural inițiat de Dimitrie Gusti în perioada cercetării monografice, cămin care-i purta numele, a fost demolat în anul 1990 și iată că, după aproape trei decenii, în același loc, s-a ridicat unul nou-nouț, de toată frumusețea.
În același sediu a fost amplasată și noua bibliotecă comunală care urmează să fie completată cu cărți pe care le așteaptă cititorii cornoveni. Peste o perioadă nu prea mare de timp în fața Centrului va fi amplasat monumentul Marelui Gusti din partea comunității cornovene, care nu uită de efortul echipei de monografiști conduse de Profesorul Gusti, care a făcut din Cornova cel mai cercetat sat de la Atlantic până la Pacific.
La inaugurare au participat oaspeți din Capitală, din centrul raional și din satele vecine. Printre oaspeți s-a aflat și deputata Maia Sandu.
Notă
- Sub conducerea profesorului Dimitrie Gusti, campania de cercetare în Cornova din Basarabia, la care au participat 55 de monografiști, s-a desfăşurat în perioada 25 iunie – 13 august 1931. În iulie 2017, patru dintre aceștia: Henri H. Stahl, Anton Golopenția, Mircea Vulcănescu și Iosif Berman au fost declarați post-mortem Cetățeni de onoare ai satului Cornova.
- Vasile Șoimaru(n. 30 aprilie1949, Cornova, raionul Ungheni), om politic, economist, conferențiar universitar dr. la Academia de Studii Economice din Chișinău, membru al Uniunii scriitorilor din Republica Moldova, publicist și artist fotograf, fost deputat în parlamentul Republicii Moldova în legislaturile 1990-1994 și 1998-2001, este unul dintre cei 278 de semnatari ai „Declarației de Independență” a Republicii Moldova. A publicat numeroase articole, studii de specialitate în reviste din Chișinău, București, Cernăuți, Moscova, Toronto, Montreal, New York, din Germania, Franța, Ucraina, Kazahstan. Dintre volumele publicate amintsc: „Căderea premierilor: Enciclopedia minciunilor comuniste” (1999), „Cornova” (coord., 2000), „Neamul Șoimăreștilor” (coautor, 2003), „Poeme în imagini” (album foto, 2004), „Românii din jurul României în imagini” (2008), „Dimitrie Gusti și colaboratorii. Cornova 1931” (coord, 2011), „Cotul Donului 1942: Eroism, jertfă, trădare” (2012).
- Aflând despre inaugurarea Centrului cultural „Dimitire Gusti” din Cornova, mi se pare firesc să ne întrebăm în câte dintre satele și comunele din România de azi cercetate de echipele de monografiști sub conducerea Profesorului Dimitrie Gusti ființează centre culturale asemănătoare celui din Cornova. Nu ar fi normal ca „Muzeul țăranului român” din București să poarte numele ”Dimitrie Gusti”?