Romania Sociala logo
Menu

Românii: printre cei mai scunzi din Europa, dar nu și din lume

autor:   9 August 2016  

Către sfârșitul lunii lui Cuptor, au fost publicate în mass-media din Occident rezultatele „incendiare” – cum ar fi titrat canalele TV din România, dacă ar fi preluat știrea – ale unei cercetări realizate de către Imperial College (Londra), la care au participat 800 de specialiști. Cercetarea a constat în analiza statisticilor oficiale din 187 de țări, referitoare la înălțimea bărbaților și a femeilor, la nivelul anului 2014 (vezi NCD Risk Factor Collaboration (NCD-RisC)”, eLife, 26 iulie 2016).

În cele ce urmează voi încerca să arăt care este locul României în clasamentul mediei de înălțime a poplației din țările europene și din lume. Totodată, voi pune în discuție și factorii care, conform specialiștilor, influențează creșterea în înălțime a oamenilor.

Statura românilor: comparație cu populația din alte țări europene

Atât la bărbați, cât și la femei, înălțimea medie în cele 31 de țări europene cuprinse în cercetare variază semnificativ. Din motive justificate, nu au fost incluse în cercetare 13 țări din Europa: Albania, Andora, Cipru, Elveția, Irlanda, Liechtenstein, Macedonia, Malta, Republica Moldova, Monaco, Muntenegru, San Marino, Vatican. Pentru aceste țări nu existau date privind înălțimea populației în 1914 și deci nu se putea releva creșterea medie a populației într-un interval de 100 de ani, așa cum își propuseseră cercetătorii.

La bărbați, diferența dintre cei mai înalți și cei mai scunzi este de aproape 10 cm (Olanda: 182,5 cm; Portugalia: 172,9 cm). Ca o curiozitate, semnalăm că înălțimea medie a bărbaților din Portugalia, cei mai scunzi europeni, este mai scăzută cu 3 cm decât media taliei femeilor din Letonia (169,8 cm), cele mai înalte femei din Europa.

Înălțimea medie a românilor este de 174,7 cm, plasându-ne, ne place sau nu, pe locul 29, mai clar, pe penultimul loc din clasamentul european. Sub noi, în clasament, ca medie a înălțimii, se situează Turcia și Portugalia. Între noi și cei mai înalți europeni diferența este de aproape 8 cm. (Tabelul 1)

 

tavel1

Tabelul 1. Înălțimea medie a bărbaților (de 18 ani și peste) din țările europene incluse în cercetareTabelul 1. Înălțimea medie a bărbaților (de 18 ani și peste) din țările europene incluse în cercetare

Înălțimea medie a româncelor ne împinge pe penultimul loc în clasament. Ca medie, femeile din România (162,7 cm) sunt mai scunde decât femeile din Letonia (169,8) cu 7 cm. Le întrecem în înălțime doar pe turcoaice (160,5 cm).

Tabelul 2. Înălțimea medie a femeilor (de 18 ani și peste) din țările europene incluse în cercetare

Tabelul 2. Înălțimea medie a femeilor (de 18 ani și peste) din țările europene incluse în cercetare

 

Probabil că de la turcoaice s-a răspândit vorba, nu știu cât de adevărată: „Esențele tari se țin în recipiente mici”. Sunt sigur însă că talia înaltă, peste medie, atât a bărbaților cât și a femeilor, le conferă avantaje în societățile în care trăiesc și chiar pe plan mondial: s-a constatat că cel mai adesea președinții SUA au fost mai înalți decât media populației din America și că la concursurile pentru Miss Univers, de cele mai multe ori, au câștigat concurentele cu înălțimea peste media femeilor din Letonia (peste 170 cm).

Fig. 1. Media de înălțime a bărbaților în țările din Europa

Fig. 1. Media de înălțime a bărbaților în țările din Europa. Notă. Cu cât culoarea este mai închisă, cu atât mai mare este înălțimea medie

Din datele publicate în eLife (26 iunie 2016) rezultă că în Europa Centrală și de Nord, ca și în America de Nord, trăiesc oamenii (femei și bărbați) cei mai înalți (ca medie) de pe Terra. Cartogramele, reproduse după Chris Harris (2016), arată repartiția pe țări a mediei de înălțime a bărbaților (Fig. 1) și a femeilor (Fig. 2) în Europa.

 

 

 

foto2

Fig. 2. Media de înălțime a femeilor în țările din Europa Notă. Cu cât culoarea este mai închisă, cu atât mai mare este înălțimea medie

Se observă cu ușurință că țările în care înălțimea medie a populației masculine este ridicată se plasează în partea de nord a continentului, spre deosebire de dispunerea oarecum insular, împrăștiată, a țărilor cu cea mai ridicată medie a înălțimii femeilor.

Înălțimea medie a populației pe Terra

Cu înălțimea medie de 174,7 cm a bărbaților și 162,7 cm a femeilor, ne distanțăm semnificativ de populațiile cu media de înălțime cea mai mică din lume, față de media bărbaților din Timorul de Est (160 cm) și a femeilor din Guatemala (149,4 cm).

Conform datelor din The NCD Risk Factor Collaboration, diferența dintre cea mai mare medie și cea mai scăzută medie a înălțimii bărbaților din cele 187 de țări de pe toate continentele (acoperind 97% din populația de pe Terra) este de 19 cm, iar la femei diferența este de 20 de cm. Această diferență s-a menținut aproape neschimbată în ultimii 100 de ani. S-au produs, însă, schimbări în clasamentul înălțimilor medii, în sensul modificării locului ocupat de o țară sau de alta.

Vizitatorii Conacului Boierilor Golești (din cadrul Complexului Muzeal Golești, județul Argeș) se vor mira, poate, când vor vedea cât de scurt era patul din dormitorul familiei Dinicu Golescu (1777-1830) și Zoe Golescu (1792-1879). Și băncile din „Școala Slobodă Obștească” pentru fete și băieți, înființată în 1826 de marele cărturarul Dinicu Golescu, par mărunte în comparație cu băncile din clasele I-IV din școlile de azi. Erau pe măsura copiilor de atunci. În cei aproape 200 de ani care ne despart de vremea boierilor Golești populația, inclusiv copiii de școală, de pe meleagurile României de azi a crescut în înălțime. Așa s-a întâmplat în toate țările din Europa și din lume, desigur cu mari diferențe de la o țară la alta, de la o zonă geografică la alta. Armurile integrale de la sfârșitul Evului Mediu și din Renaștere, realizate din plăci de oțel, arată cât de scunzi erau vitejii cavaleri.

Pe plan internațional, cea mai însemnată creștere în înălțime a bărbaților în decurs de 100 de ani s-a înregistrat în Iran (cei născuți în 1996 sunt în prezent mai înalți cu 17 cm decât conaționalii lor născuți în 1896), iar a femeilor în Coreea de Sud, care în medie sunt mai înalte acum cu 20 de cm, comparativ cu coreencele născute în urmă cu un  secol.  (Fig. 3)

 

 

Fig. 3.  Media cea mai ridicată a înălțimii și cea mai mare creștere a înălțimii la bărbați și la femei             pe parcursul unui secol (1914-2014)

Fig. 3.  Media cea mai ridicată a înălțimii și cea mai mare creștere a înălțimii la bărbați și la femei
            pe parcursul unui secol (1914-2014)

Bărbații și femeile din Marea Britanie au astăzi talia mai înaltă cu 11 cm decât în urmă cu 100 de ani. În SUA, creșterea în înălțime, în același interval (1894-2014), a fost de 6 cm la bărbați și de 5 cm la femei.

Câteva concluzii

Suntem de la naștere inegali ca înălțime, dar egali în demnitate și în drepturi (Articolul 1 din Declarația Universală a Drepturilor Omului adoptată de Adunarea generală a ONU la 10 decembrie 1948). Ce tragic ar fi fost pentru condiția umană să ne naștem egali ca înălțime, dar inegali în demnitate și în drepturi!

Ca medie, în toate țările bărbații sunt mai înalți decât femeile. Structura genetică este determinantă. Dar moștenirea genetică nu este singura explicație a diferențelor în înălțime dintre bărbați și femei între populațiile din țările de pe glob. „Modul în care creștem în înălțime este influențat de alimentația noastră, de factorii din mediul înconjurător, precum și de zestrea genetică”, spune Majid Ezzati, profesor la Imperial College (Londra), Facultatea de medicină, unul dintre coordonatorii studiului. Copiii malnutriți și cei care nu au beneficiat de o îngrijire medicală corespunzătoare, nou-născuții subponderali la naștere, cei suferind de maladii în primii ani de viață ajung (dacă ajung) adulți scunzi, mult sub media de înălțime a populației din țările lor. Lipsa de educație a mamelor, necunoașterea sau imposibilitatea de respectare a cerințelor unei vieți sănătoase în timpul sarcinii și în perioada postnatală au consecințe nefaste asupra creșterii în înălțime a copiilor.

De regulă, populația din țările cele mai sărace din Africa subsahariană are și statura simțitor mai scăzută, comparativ cu populația din țările dezvoltate economic și social din Europa și America. În general, cu cât calitatea vieții este mai bună, cu atât înălțimea medie a populației este mai ridicată. Și acest lucru este important pentru că înălțimea mai mare a persoanelor se asociază cu creșterea duratei de viață a acestora, cu riscul mai scăzut al bolilor cardiace și al accidentelor cerebrale. S-a constatat, de asemenea, că femeile înalte au o probabilitate mai mică de a avea complicații la naștere, comparativ cu cele scunde. Persoanele înalte ca statură au și avantaje sociale: sunt preferate la angajare și promovare, au succes pe piața maritală.

 

Bibliografie

Harris, Chris, „Wich EU country is standing tall in new height study”, Euronews, 26 iulie 2016.

NCD Risk Factor Collaboration (NCD-RisC), „A century of trends in adult human height”, eLife, 26 iulie 2016.



Facebook

Sociologie vizuală – Expoziție în aer liber pe esplanada din Parcul „Titulescu” – Brașov, 1.10.2024 -15.10. 2024

De ceva timp deschiderea anului universitar la Facultatea de Sociologie și Comunicare din cadrul Universității „Transilvania” din Brașov este onorată printr-o expoziție de sociologie vizuală  având drept curatori pe universitarii dr.Cristian Bălăcescu și dr.Ștefan Ungurean și care a fost concepută în  cadrul cercului științific „Anton Golopenția” al studenților din anul ...

Interviu cu Daniela Lupu, asistent social: „Ceea ce mă motivează e să fiu inspirație pentru alții”

Vă aducem în față unul dintre cei mai buni profesioniști dintr-un domeniu despre care rar se scrie în România și anume domeniul Asistenței Sociale. Nu mulți oameni știu cu ce se ocupă asistenții sociali și astăzi, în România încă mai există confuzia când vine vorba de rolul și importanța asistenților ...

Ochelarii și efectele lor psihosociologice

Ochelarii au fost inventați în secolul al XIII-lea în Italia. „Capacitatea sticlei curbate de a mări sau de a distorsiona obiectele era cunoscută încă din Antichitate. Atât vechii asirieni, cât și egiptenii au făcut lentile din cristale lustruite, iar grecii și romanii au folosit sfere de sticlă pline cu apă ...

DE CE SCRIEM?

Scrisul dacă nu e liber este fără-de-lege Ne întrebăm, adesea, de ce oamenii nu mai prea citesc. Uităm însă că acest obiect cultural numit carte a fost denaturat. Se scrie și se publică orice. Mai ales în întâmpinarea celor mai vulgare și insignifiante preferințe. Cărțile adevărate sunt rarisime și sunt căutate ...

Acum e momentul să ne întrebăm: Chiar avem nevoie de un președinte ?

Material republicat: acest material a fost ;ublicat initial la data de 27 December 2023   Sfârțilul lui 2023. Foarte bine că românii sunt preoupați de sărbători. După un an vor fi noi alegeri. Și acestea vor veni ca toate celelate. E prea devreme să tot facem predicții. Devine un exercițiu obositor prin ...

Aversul și reversul loialității

Loialitatea ne obligă să luăm decizii  care să ne definească cine suntem. Eric Felten  La nivelul simțului comun, prin cuvântul „loialitate” se înțelege fidelitatea sau devotamentul pentru o persoană (un membru al familiei, un prieten, un lider etc.), un grup (familia, echipa de muncă, echipa sportivă, organizația, comunitatea, națiunea) sau un ideal (libertate, ...

Sociologia locuirii în `89. O discuție cu Mircea Kivu

Mircea, aș vrea să purtăm o discuție pe marginea unui articol pe care l-ai publicat în revista Viitorul Social în 1989. Îți mai amintești ce te preocupa ca sociolog în anii `80 ? De fapt, articolul a apărut în 1990. Îl predasem redacției în 1989 dar, ca orice revistă care „se ...

China’s In-Depth Reform and Its Impact on Romania-China Cooperation

On September 10, 2024, I had the opportunity to attend the seminar "Comprehensively Deepening Reform and Promoting Cooperation between China and Romania", organized by the Embassy of the People's Republic of China in Romania and the Chinese Academy of Social Sciences (CASS). This event provided a valuable platform to explore ...