50 DE ANI DE LA REINSTITUȚIONALIZAREA SOCIOLOGIEI ÎN ROMÂNIA, București, Editura Universității din București, 2016 (172 pagini, 30 lei) – Maria Voinea, Ioan Mărginean, Septimiu Chelcea (eds.)
Motto
Sociologi propriu-ziși nu sunt decât cei cărora învățătura de carte le folosește pentru a judeca și teoretiza ei înșiși, pe seamă proprie, până la nivelul unor soluții practice, fenomenele noi pe care viața socială ni le pune mereu în față.
Henri H. Stahl
Am ales ca motto pentru acest volum de amintiri prilejuit de împlinirea a 50 de ani de la reinstituționalizarea învățământului sociologic în România un citat din Teoria și practica investigațiilor sociale de Henri H. Stahl (1974, p. 9) pentru că, dacă nu toți, cei mai mulți dintre absolvenții primei promoții de sociologi îl consideră pe Henri H. Stahl adevăratul lor profesor.
La reinstituționalizarea învățământului sociologic, profesorii de atunci, ca și studenții din primul an, trăiau sentimentul reînnoirii societății, încrezători că au datoria să contribuie la umanizarea societății comuniste, la rezolvarea problemelor sociale. Eram convinși că sociologia avea o funcție critică.
Nu era vorba despre o critică a sistemului politic, ci mai degrabă semnalarea unor „disfuncționalități” sau a unor „discordanțe” între ceea ce propaganda comunistă trâmbița – omul ca valoare supremă – și ce găseam noi în cercetările sociologice de teren.
Editorii
Cuprinsul
Cuvânt înainte
Capitolul 1. Cadrele didactice își amintesc
Ion Drăgan, Remember. La semicentenarul redeschiderii învățământului sociologic în România ■ Gheorghe Vlăduțescu, Mai din margine ■ Ion Bulborea, Renașterea sociologiei ■ Andrei Stănoiu, Cel mai mult am învățat, împreună cu studenții, din cercetările sociologice de teren ■ Septimiu Chelcea, Mai pe larg, din interior.
Capitolul 2. Gânduri și amintiri ale studenților din prima promoție de sociologi
Gheorghe Crasnea, Amintiri din anii studenției ■ Ioan Mărginean, Începuturile unui nou parcurs al sociologiei românești ■ Vasile Secăreș, A fost odată ca niciodată … ■ Florica Vasiliu, Șansa trăirii unui nou început ■ Maria Voinea, Amintiri și gânduri despre studenție ■ Șerban Cionoff, Elogiu sociologiei militans.
Album foto. Profesori și studenți ai primei promoții de sociologi.
Capitolul 3. Miron Constantinescu și reluarea învățământului sociologic
la Universitatea din București
Ștefan Bosomitu, Călin Cotoi, Iancu Filipescu. Reinstituționalizarea învățământului sociologic și rolul lui Miron Constantinescu în acest proces ■ Dan Căldărușe, Cornel Constantinescu, Aurel Curdov, Sandu Dumitru, Maria Larionescu, Ioan Mărginean, Andrei Stănoiu, Maria Voinea, Evocări și evaluări.
Capitolul 4. Contribuții ale absolvenților primei promoții de sociologi la volumul Studii și cercetări ale tinerilor sociologi (1970)
Cuvânt înainte de Miron Constantinescu ■ Lucica Tobă, Exercițiul profesional – moment al integrării industrial-urbane a forței de muncă ■ Maria Ghiță (Voinea), Procesul de modernizare a unor localități rurale din județul Olt ■ Ion Mihăilescu (student), Deplasarea forței de muncă spre Slatina prin mijloacele de transport în comun ■ Abraham Dorel, Aspecte funcționale ale televiziunii.
Anexe