Sfârșitul lunii mai 2016, liderii europeni anunță o revoluție. O schimbare așteptată de comunitatea științifică de foarte mult timp.
Unii dintre cei mai proeminenţi lideri mondiali au anunțat o inițiativă care afirmă că documentele științifice europene ar trebui să fie puse la dispoziție în mod liber până în 2020. În urma unei dezbateri privind știința deschisă, Consiliul UE a adoptat concluzii privind tranziția către un sistem al științei deschise.
Consiliul UE a adoptat totodată concluzii privind lecțiile învățate mulțumită celui de – Al șaptelea program-cadru pentru cercetare, privind perspectivele acestuia și privind crearea unui mediu de reglementare favorabil pentru cercetare și inovare.
Președintele reuniunii Consiliului UE, Sander Dekker, Secretar de Stat pentru Educație, Cultură și Știință al Țărilor de Jos, a dat următoarea declarație: „Știința deschisă este un subiect foarte apropiat sufletelor noastre. În timpul președinției neerlandeze, am urmărit să plasăm Europa în avangarda schimbărilor de la nivel global și să devenim lideri ai tranziției către un nou mod de a face cercetare și de a aborda știința, bazat pe deschidere, volume mari de date și tehnologie de tip cloud computing. Știința deschisă spulberă barierele ce înconjoară universitățile și garantează faptul că societatea profită în cea mai mare măsură posibilă de pe urma tuturor descoperirilor științifice. În acest fel asigurăm contribuția maximă a cercetătorilor, a universităților și a institutelor din domeniul cunoașterii. În prezent, bazându-mă pe activitatea desfășurată în ultimele luni, în special cu ocazia conferinței din aprilie, când am aprobat Apelul la acțiune de la Amsterdam privind știința deschisă (aprilie 2016), pot să declar că am făcut un pas uriaș înainte.”
Olanda este unul dintre susținătorii cei mai importanți ai OPEN ACCESS în Europa, și până foarte de curând, ținta lor oficială pentru a ajunge la un acces complet, deschis pentru lucrări științifice olandeze a fost stabilită la 2024.
În cazul în care obiectivul 2020 este îndeplinit, aceasta ar însemna că zeci de milioane de oameni ar avea acces liber la cunoștințele și informațiile oferite de experți în inginerie, medicină, științe sociale etc. la care generațiile anterioare puteau doar să viseze.
http://data.consilium.europa.eu/doc/document/ST-9526-2016-INIT/ro/pdf