Romania Sociala logo
Menu

In memoriam: Eugen Blaga, sociolog și prieten

autor:   24 January 2022  

A plecat dintre noi un om deosebit de o mare noblețe sufletească. Un sociolog și cercetător de valoare, un profesor iubit de studenți și colegi. Dar, Eugen Blaga a fost pentru noi, Elena și Cătălin Zamfir,  în primul rând, un bun și mare prieten.

E foarte greu să-l caracterizezi pe Eugen. Ce este cel mai important  când te gândești la bogata și complexa sa activitate de sociolog, activ în plan social, de cercetător atent al realității sociale, de profesor universitar, de om de cultură, de filozof al artei ? Cu siguranță, nu poți să găsești doar un  singur aspect pentru că excluzi altele care sunt tot atât de importante pentru personalitatea lui deosebită. De aceea,  înșiruirea lor, așa cum ne trec  acum câteva prin minte,  aduc amintiri frumoase petrecute alături de colegul și prietenul nostru Eugen. Ele sunt însă palide în raport de contribuția lui majoră pentru comunitatea universitară, academică, științifică și profesională.

Pentru Eugen ca om de știință, dar și cercetător în domeniul științelor sociale, ca iubitor și pasionat de artă (muzică, pictură, literatură, poezie) se pot spune foarte multe lucruri  interesante. Toate împreună  l-au caracterizat în mod special.

După ce a terminat la Universitatea București – Facultatea de Filozofie, Secția Sociologie și-a luat doctoratul în sociologie la Universitatea din București. A avut specializări în țară și străinătate  în domeniul protecției sociale, al politicilor sociale, al parteneriatelor naționale și internaționale în asistența socială, inspecției sociale, politicilor și strategiilor în domeniul sănătății, asigurărilor sociale de sănătate, ocupării forței de muncă, asistenței sociale a șomerilor, responsabilității sociale a corporațiilor etc.

Eugen nu a ajuns însă în știință direct din bibliotecă. El a fost de la început și un foarte bun ”practician”, un sociolog pasionat de cercetări empirice, de teren. A lucrat ca sociolog  în administrația publică și a ajuns rapid, datorită capacităților lui speciale, șeful departamentului de servicii sociale (protecție socială, pensii, asistență socială) la Deva și apoi a venit la București: subsecretar de stat la Ministerul Muncii…, director general, președinte de fundație, agenții în domeniul muncii și sănătății. A fost un membru activ în Comisia anti-sărăcie și Incluziune socială (CASPIS). A  construit instituții noi. A lucrat  în sistemul universitar la Facultatea de sociologie și asistență socială a Universității București unde a urmat toate etapele promovării până la  vârful sistemului universitar de profesor emerit. 

Spre deosebire de marea majoritate a specialiștilor practicieni, Eugen a fost și un om de știință, pasionat de cercetare și lecturi în domeniul sociologiei și al științelor sociale. A realizat cercetări interesante în domeniu și a scris cărți și articole importante. La început activitatea lui de cercetare a fost practic orientată spre profesia lui de sociolog. Treptat, acumulând tot ce îi trebuie unui intelectual de clasă, a publicat cărți de ”știință înaltă”. Lucrările sale trimit mesaje clare ale celui care a meditat îndelung asupra realității sociale și a propus soluții pentru activitățile practice instituționale. În cărțile sale găsești o  ”bibliotecă” impresionantă citită, dar nu mai puțin propria lui experiență, impregnată de abilități practice deosebite și de o ordine în viață cu totul neobișnuită. Dar ea fost unul dintre puținii sociologi care a simțit nevoia de a scrie sociologie și de a o practica pe teren. Și a scris și el ”o adevărată bibliotecă”.

De multe ori e greu de citit știință. Omul căruia e greu să înoate într-o mare învolburată. Eugen Blaga a avut însă în  știință mintea clară a celui care stăpânește despre ce vorbește și scrie. A ajuns la o claritate remarcabilă a stilului. Și, ceea ce este și mai important, în fiecare frază scrisă de el este el însuși, îl recunoști cu experiența lui de viață în autenticitatea ei.

Eugen a fost  și un artist. Nu numai că iubea foarte mult arta dar o și trăia prin stilul lui boem de viață. Regăseai arta  în viața lui de zi cu zi, în întâlnirile cu prietenii, în frumosul și ordinea desăvârșită a casei. Casa lui este o adevărată expoziție, aproape un muzeu, construit cu mult gust și pasiune.  Iubea arhitectura și peisajul în care trăia. Dar am fost surprinși și de altceva: Eugen era un artist și când scria. Îi plăcea să ”producă” cărți frumoase, originale nu numai prin mesaj, dar și prin forma și grafica lor.

A fost un apropiat prieten al lui Gheorghe Zamfir, celebrul naist. L-a admirat ca artist și l-a înțeles ca om. Și a considerat că e de datoria lui de prieten și admirator să scrie o foarte frumoasă carte despre el. Și pentru că l-a admirat ca artist, a scris despre el ca om așa cum real l-a cunoscut. 

Eugen era un artist (adevărat stilist) și în vestimentația lui. Era preocupat de cum se îmbracă în funcție de cerințele contextului . Nu am văzut un bărbat îmbrăcat mai elegant și cu gust, adecvat situațiilor de viață, așa cum puteai să-l vezi pe Eugen. Alături de soția lui , Neli, formau o pereche frumoasă, elegantă, care te impresiona prin rafinament și bun gust în vestimentație și care nu putea trece neobservată.

Dar, nu mai puțin important, Eugen Blaga era un artist și în relațiile de prietenie. Ca orice artist de calitate era sincer și original în întâlnirile cu prietenii și cunoscuții. Un stil al prieteniei cu totul special. Relația cu el a fost întotdeauna o plăcere intelectuală și o relaxare prin optimismul debordant pe care-l degaja.

Așa ne aducem acum, rapid,  aminte despre prietenul nostru drag. Un specialist excelent, un om de cultură și de înaltă ținută morală.

Dispariția unei asemenea persoane este o mare pierdere pentru noi cei care i-am fost prieteni și colaboratori. Este o pierdere și pentru științele sociale. Dar și pentru profesionalismul nostru care are atâta nevoie de oameni ca Eugen Blaga.       

Elena și Cătălin ZamfirFacebook

De la taxi la Uber. O mărturie personală

Ceea ce numim cunoaștere sociologică implică adesea premize teoretice, care se vor validate. Sau teme de cercetare impuse pe hârtie. Și dacă am inversa demersul? Este fascinant să pleci într-o plimbare pe stradă și să descoperi o tematică sociologică la care nici nu te-ai gândit. În fața căreia nu ai ...

Trans-știința

Se pare că realitatea pe care nu numai că o percepem astăzi, dar chiar o creăm în măsură semnificativă, a devenit mai complexă decât orientările științifice dominante. Ceea ce numim astăzi cunoaștere științifică pare să nu ne mai ajute în înțelegerea complexității, atât a realității obiective, cât și a subiectivității. ...

Sociologii români și problematica romilor[1]

Discuția declanșată de Institutul de istorie m-a pus pe gânduri. Rezultatul este un eseu mai larg decât mă așteptam. Dezrobirea. Institutul de istorie al Academiei a prezentat 5 comunicări despre una dintre schimbările sociale importante ale istoriei României: abandonare ”robiei”. Un proces social-politic și cultural extrem de important care a avut ...

Interviu cu Emanuel Copilaș – “Integrarea României în sfera de influență sovietică (1944-1947) perspective internaționale și locale”

Felicitări pentru publicarea volumului! Vă rugăm să ne spuneți care au fost premizele publicării acestui volum? Inițiativa volumului s-a conturat pornind de la un capitol de carte, publicat în cadrul volumului colectiv intitulat Panorama comunismului în România. Volumul, coordonat de către scriitoarea Liliana Corobca, a apărut la editura Polirom în ...

Elevarea spirituală

În general, se crede că omul are trei nevoi elementare, fără de care nu are nici o șansă de supraviețuire: hrană, adăpost și îmbrăcăminte. Desfășurarea vieții umane, ne dezvăluie că niciuna dintre ele nu se satisface, adecvat naturii sale, prin oferta directă a mediului său natural de viață. În condiția ...

Manifestare științifică organizată de Agenția Națională pentru Romi „Dezrobirea romilor şi semnificaţia sa pentru minoritatea romă şi societatea românească”

În data de 20.02.2024, a fost organizat evenimentul „Dezrobirea romilor şi semnificaţia sa pentru minoritatea romă şi societatea românească”, Amfiteatrul „Ion Heliade Rădulescu” al Bibliotecii Academiei Române. Manifestarea științifică a fost organizată de Agenția Națională pentru Romi, sub egida Academiei Române și a fost ocazionată de Ziua Dezrobicrii Romilor din ...

Interviu cu Emanuel Copilaș – “Educaţie pentru societate : in memoriam Robert Reisz”

Silviu Rogobete și Emanuel Copilaș (coordonatori) (2023) Educaţie pentru societate : in memoriam Robert Reisz, Editura Universității de Vest, Timișoara Felicitări pentru publicarea volumului! Pentru început vă rugăm să ne spuneți câteva cuvinte despre personalitatea științifică a Profesorului Robert Reisz! Robert Reisz a fost, în primul rând, o persoană curioasă, înțelegătoare ...

NOUA LEGE A PENSIEI: un moment al SPERNȚELOR sau al ADEVĂRULUI?

Ieri, la Realitatea a fost o nouă discuție pe tema pensiilor. De 3 ani, aproape zilnic, sunt discuții pe metodologia calcului pensiilor. Concluzia discuțiilor din ultimii ani de dezbatere a fost că pensiile sunt foarte scăzute și, desigur, e necesar o creștere a lor. În plus, sistemul este plin de ...