Romania Sociala logo
Menu

Punct de vedere referitor la actuala tentativă de evaluare ainstitutelor de cercetare ale Academiei

autor:   26 August 2024  

Evaluare institutelor de cercetare științifică este o problemă constantă. Complexitatea problemei a făcut însă ca tentativele să fie dificile.

Problema a fost reluată acum și s-a finalizat într-o formă pe care eu o consider jenantă.

Iată de ce.

Faza 1. Elaborarea metodologiei. Evaluatorii (fără ”față”) au elaborat un proiect complex de criterii și, așa cum e normal, l-au difuzat pentru discuții.

În institutul nostru (Institutul de Cercetare a Calității Vieții) au fost multe discuții și am formulat un text cu punctul nostru de vedere și propuneri. Prima problemă: cui să-l trimitem ? L-am trimis la mai multe instituții care credeam că se ocupă de această problemă. NU AM PRIMIT NICI UN RĂSPUNS. Deci nu a fost în niciun fel o discuție publică.

Faza 2. Am primit grila de evaluare care nu cuprinde în nici un fel răspunsul la propunerile și criticele noastre.

Mă voi opri doar la defectul structural al procedurii actuale: Misiunea institutelor.

Misiunea institutelor este diferită de la institut la institut, în primul rând, în funcție de profilul științelor. Sunt științe care au ca obiect adevăruri universale. Fizica românească înseamnă doar fizica produsă de fizicienii români, dar nu există o fizică românească. Fizica este universală, nu cu profil național.

Științele sociale au alt profil. O parte a științelor sociale este ”universală”. O altă parte este ”locală”, științe ale comunităților lor. Această parte de cercetare a problemelor ”locale”, în prezent ocupă cea mai mare parte a activităților în acest domeniu. Sociologia românească nu este numai sociologia făcut de români, ci și o știință despre România. În acest sens Gusti, unul dintre sociologii de talie mondială, definea sociologia ca știință a națiunii.

Științele sociale, pe lângă misiunea generală de a contribui la creșterea cunoașterii, au, adițional, o misiune special: să contribuie la formarea conștiinței de sine a comunității sale. Și complementar la dezvoltarea științelor sociale ale comunității sale.

Este obligatoriu deci ca o evaluare a unui institut de cercetare să înceapă cu evaluarea misiunii asumată de acesta

Grila utilizată de prezenta procedură nu cuprinde în niciun fel acest punct esențial.

De fapt este cuprinsă în substanța grilei actuale implicit o opțiune pentru misiunea institutelor: criterii de evaluar eadecvate pentru științele universaliste, dar ignoră criteriile de evaluare a științelor ”locului”.

Problema misiunii este mai complexă. Misiunea unui institut este un spațiu de creație, nu unul predefinit. În funcție de resursele disponibile și de interesul unui institut, el poate asuma noi misiuni pe lângă cea de a produce cercetare.

Institutul de Cercetare a Calității Vieții a fost foarte activ din acest punct de vedere.

1. Misiunea de difuzare a cunoaștereii,  nu numai a lui, ci și a alor specialiști: Reviste. ICCV de la început din 1990 a introdus două reviste științifice, Sociologie românească și Calitatea Vieții. Revistă de politici sociale care difuzează producția științifică, dar și a altor colegi. Întotdeauna revistele au fost publicat riguros conform calendarului.

2. Crearea unui spațiu public de discuție a problemelor fundamentale  ale științei și ale societății românești: o revistă în format electronic, România socială. Interesul public este foarte ridica: peste 1 000 în fiecare an. Din 2015, anual sunt publicate în jur de 100 articole/ eseuri ale membrilor institutului și ale colegilor dinafară. 

3. O bibliotecă unică în România centrată pe lucrările de calitatea vieții, politici sociale și domeniile apropiate. Biblioteca, deschisă accesului public are peste 2 500 de lucrări și câteva reviste de specialitate.

4. Biblioteca virtuală de sociologie. În condițiile dificultăților de difuzare a lucrărilor românești (ediții mici, scăderea interesului pentru bibliotecile fizice), oferim acces liber la lucrările în format electronic, atât a lucrărilor mai vechi  cât și publicațiile foarte recente. Biblioteca conține peste 300 cărți și câteva reviste. Interesul a crescut foarte mult: peste 1 000 cititori.

5. Școala doctorală de sociologie, împreună cu Institutul de sociologie. 10 conducători de doctorat, aproximativ 50 doctoranzi, din institutele noastre, dar și dinafară. Deși înființată  de vreo 10 ani, deja sunt susținute tezele de doctorat, după cât pot estima eu, peste 7.

6. Realizarea unor volume colective pe teme de interes științific și public. Fiecare volum conține de regulă 30-40 articole, de cercetători din institut, dar și dinafară. Anul acest a fost publicat un asemenea volum și este în finalizare al doilea.  

Faza a 2a.      Evaluarea finală a institutelor

Rezultatul programului de evaluare nu poate fi caracterizat printr-un singur cuvânt: jenant, iresponsabil, insultător, scandalosPlasarea institutelor în trei categorii, fără nicio justificare, încalcă etica evaluării colegiale.

Procedura actuală este o procedură birocratică și dictatorială.

Cer Academie Române să scoată din site-ul Academiei evaluarea institutelor Academiei și să organizeze o discuție asupra metodologiei evaluării.

Evaluarea este absolut urgentă. O evaluare competentă și responsabilă, un act care va produce o dezvoltare a climatului de cercetare din Academie.

                                                                                    25.08.2024

Academician Cătălin Zamfir

Director Institutul de Cercetare a Calității Vieții, Academia Română



Facebook

Discuție cu un sociolog al științei din România anilor ` 80, profesorul american  Vasile Pirău[1]

1.       Dragă Vasile Pirău, ce făceai în 1987 ? Cum evolua pe atunci cariera ta ? Era apropierea unui filosof (prin formație) de sociologie, una de conjunctură sau avea radăcini intelectuale mai adânci ?  Când mă gândesc la anii dinainte de 1990 (anul când am plecat la studii in SUA), mi ...

Trump, campion în comunicare

Trump. Scurtă lectură psihologică: O profeție auto-împlinită  Donald Trump este o celebritate. El stârnește senzație și când se însoară și când divorțează. El stârnește atenție și când face o mare afacere, și când face un mare faliment. S-a născut într-o familie bogată; tatăl său a fost  milionar, Dar el fiul a ...

Detectarea egoismului propriu și a egoismului altora

Este posibil ca, în anumite situații, comportamentul egoisit să fie bun și în alte situații să fie rău. Abraham Maslow Ne-am obișnuit să catalogăm egoismul ca fiind o caracteristică de personalitate negativă iar opusul său, altruismul, ca o virtute. În realitate, lucrurile nu stau chiar așa. În acord cu rezultatele cercetărilor moderne din ...

Ne cerem scuze: de ce?

Cine se scuză se acuză.Proverb românesc Întradevăr, cine se scuză își recunoaște vinovăția pentru ofensarea (jignirea, insultarea, înjosirea, defăimarea) intenționată sau neintenționată a unei persoane sau a unei colectivități, faptă sancționabilă moral și/sau judiciar. Tot atât de adevărat este că vinovăția recunoscută se soldează, de cele mai multe ori, cu iertarea ...

Interviu cu Tudorel-Constantin Rusu, autorul volumului „Ethos, Pathos și Logos. Resurse ale oratoriei clasice în discursul pastoral”

Centrul de Orientare, Asociere și Consiliere în Cariera de Cercetător (COACH-USV) din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava este unul din cele opt centre de orientare în cariera de cercetător înființate la nivelul celor opt Regiuni de Dezvoltare ale României și susținute prin programul PNRR. Acesta deservește Regiunea de ...

Politețea în comunicarea interpersonală verbală

Vorba dulce mult aduce! Proverb românesc Este politicos să îți alegi cu grijă cuvintele și să le rostești cu tonul potrivit situației și statutului tău social. Politețea se învață la fel ca operațiile matematice: mai întâi cele de bază (adunarea, scăderea, înmulțirea și împărțirea), apoi cele mai complicate (extragerea rădăcinii pătrate, ridicarea ...

PE MARGINEA UNUI COMENTARIU DIN 1973 DESPRE „SOCIOLOGUL DE ÎNTREPRINDERE”. O DISCUȚIE CU ADRIAN DINU RACHIERU.

D-le Rachieru, probabil că puțini dintre cei care vă urmăresc preocupările din prezent știu că în urmă cu 50 de ani erați „sociolog de întreprindere”. Cum v-ați simțit în această postură, ca primă experiență profesională după terminarea studiilor? - Da, trecut-au cinci decenii și mai bine! Da fapt, din 1971, când, ...

O nouă perspectivă asupra pensiilor ocupaționale pentru militari și polițiști

Un grup de cercetători format din Răzvan Hoinaru, Radu Petre, Daniel Nițoi, Florentina Marin și Jahara Matisek propune un model inovator pentru pensiile ocupaționale destinate personalului militar și polițienesc din România. Acest demers vine într-un moment important pentru sistemul de pensii și are potențialul de a genera discuții semnificative în ...