Așa cum era de așteptat, Uniunea Europeană (UE) a devenit, pe parcursul unui singur deceniu, nesustenabilă din punct de vedere demografic. Într-adevăr, dacă în 2007 rata natalității la nivelul UE era mai mare decât rata mortalității (10,7 născuți vii vs. 9,7 decedați la o mie de locuitori), anul trecut rata mortalității a devansat, pentru a doua oară consecutiv, rata natalității (10,4 decedați vs. 9,7 născuți vii la o mie de locuitori). (1) Datele prezentate în continuare reflectă faptul că țările cele mai afectate de această tragică disfuncție sunt Germania, Italia, România, Bulgaria, Ungaria, Portugalia, Grecia, Croația, Lituania și Letonia. Mai mult, țările menționate, cu excepția Germaniei, Italiei și Ungariei, au fost deosebit de grav afectate în ultimul deceniu și de emigrație.
Sursa: https://ec.europa.eu/eurostat/data/database
Nota bene, populația UE a crescut în perioada menționată cu doar 3%, 85% din această creștere fiind generată de imigranții veniți din Africa, Orientul Mijlociu și Asia. Spre deosebire, populația globului a crescut în aceeași perioadă cu 15,2%. Drept urmare, ponderea populației UE în raport cu populația globului a scăzut în ultimul deceniu de la 7,6% la 6,8%. (2)
Paradoxal, contracararea actualei crize demografice din UE nu reprezintă o prioritate asumată direct sau indirect de actuala Comisie Europeană. Într-adevăr, dacă analizăm cele zece priorități publicate sub egida CE (Locuri de muncă, creștere economică și investiții; O singură piață digitală; O politică energetică comună și combaterea schimbărilor climatice; O piață internă mai profundă și mai echitabilă; O uniune economică și monetară mai profundă și mai echitabilă; O politică comercială echilibrată și progresivă care să valorifice oportunitățile oferite de globalizare; Justiție și drepturi fundamentale; O agendă comună privind migrația; Un actor global mai puternic; O Uniune mai democratică), vom constata că actualul colaps demografic reprezintă pentru membrii CE o problemă neglijabilă, o problemă care nu merită nici măcar pusă în discuție. (3) În sfârșit, nici șefii de stat și de guverne din Consiliul European nu sunt îngrijorați că ponderea în totalul populației a copiilor cu vârste mai mici de 14 ani (15,6%) și cea a persoanelor cu vârste mai mari de 65 de ani (19,7%) reflectă faptul că UE a devenit în ultimul deceniu nesustenabilă din punct de vedere demografic. Pentru că ei nu au consacrat în ultimul deceniu nicio întrunire, formală sau informală, în care să se pună măcar în discuție problema colapsului demografic din țările UE, un colaps care reprezintă, așa cum am arătat, principalul factor de risc în ceea ce privește viitorul UE.
În acest context, nu ne putem aștepta la nimic bun, nici acum și nici în viitor. Pentru că cele zece priorități ale actualei CE sunt, în opinia mea, complet inutile într-o Europă care va deveni în scurt timp cel mai mare azil de vârstnici al planetei. Nici mai mult dar nici mai puțin!
___________________________
Surse:
1. https://ec.europa.eu/eurostat/data/database;
2. https://data.worldbank.org/indicator;
3. https://ec.europa.eu/commission/priorities_ro.