Orice alegere este importantă, mai ales acele alegeri care implică și destinele celorlalți, al familiei sau al comunității din care facem parte. Alegerile prezidențiale sunt o formă concretă de iubire față de aproapele nostru, prin civismul activ și prin efortul care nu așteaptă o răsplată personală. Vocile se fac auzite, iar ecourile noastre scriu istorie prin voința celor care se implică în viața cetății. Primul tur al alegerilor prezidențiale ar putea fi marcat de un palmares trist, cel al abținerii. Există totuși șapte motive foarte întemeiate pentru a merge la secțiile de votare și iată de ce:
- 2019 este un an electoral cu impact major pentru următorii 5 ani. România este un stat semiprezidențial, un regim în care președintele statului joacă un rol important în controlul și echilibrul reciproc al puterilor în stat, în lupta anticorupție și are un rol diplomatic extraordinar în menținerea noastră ca țară în Pactul Nord-Atlantic și Uniunea Europeană.
- Europa traversează o perioadă dificilă datorită Brexit-ului, un factor major care a declașat o ruptură în interiorul familiei, iar pe de altă parte, sosirea la Casa Albă a lui Donald Trump a deteriorat relația cu SUA ca vechi aliat de bază.
- În plan intern, lupta anticorupție, curba șomajului și a migrației trebuie inversată puternic în favoarea românilor.
- Pe plan global amenințarea teroristă rămâne și nu urmează să dispară. Conflictele din Orientul Mijlociu reprezintă un continuu focar de război regional care se poate ușor transforma oricând într-un Război Mondial. O altă provocare este încălziriea globală care ne obligă să regândim rapid modelul tehnologic și economic. Este de la sine înțeles că răspunsurile la aceste dileme vor avea consecințe importante pentru viitorul nostru imediat, pe termen mediu și lung. O certitudine există: erorile prin neimplicare vor fi costisitoare.
- Prin Consitutuție președintele încheie tratate internaționale în numele Romaniei, negociate de Guvern, și le supune spre ratificare Parlamentului, într-un termen rezonabil. Celelalte tratate și acorduri internaționale se încheie, se aprobă sau se ratifică potrivit procedurii stabilite prin lege. Președintele Romaniei desemnează un candidat pentru functia de prim-ministru și numește Guvernul pe baza votului de încredere acordat de Parlament.
- Participarea puternică va consolida democrația. Vitalitatea unei democrații este măsurată în primul rând prin determinarea cetățenilor săi să efectueze acest act fundamental de vot civic. Să nu uităm că dreptul de a vota s-a obținut prin jertfa celor sacrificați la Revoluția din 89’, un drept fundamental care rămâne linia de separație a regimurile democratice față de autoritarism și mai ales față de totalitarism. O prezență bună va oferi viitorului președinte o legitimitate consolidată.
- Anul 2019 are o gamă largă de candidați. Argumentul populist potrivit căruia „sunt toți la fel, toți oferă aceleași lucruri” nu merită. Profilurile candidaților, personalitatea și propunerile lor merită să fie luate în seamă pentru că fiecare poate reprezenta o carte diferită pentru viitorul nostru. Aspirațiile noastre ca cetățeni trebuie să se regăsească în proiectul acestei țări pe care o iubim, dovedind că ne implicăm activ prin participare și consens. Fiecare cetățean își exercită un drept, un vot, o valoare față de cetatea pământească ca semn de recunoștiință și aspirație la cetatea divină. Este mai puțin important cu cine votăm; făcându-ne însă datoria de a merge la vot îndeplinim și o misiune spirituală. Păcat este doar să rămânem nepăsători. În calitate de creștini și cetățeni ai acestei țări nu mai rămâne altceva decât să ne implicăm în dorința de a face alegerea corectă.
![Facebook](/wp-content/themes/rosociala/images/sharebtn.png)