Orice oraș se definește prin câteva lucruri esențiale, dintre care oamenii sunt pe primul loc, deoarece aceștia sunt cei care fac istoria, cultura și civilizația comunității locale. ”Craiova, văzută din car, e cel mai frumos oraș din lume”, zicea marele și inconfundabilul oltean de la Bulzești, Marin Sorescu.
Un recent eveniment, prima ediție a Galei personalităților de elită ale României, desfășurată la Filarmonica ”Oltenia” din Craiova la începutul lunii noiembrie, a fost un proiect unic prin anvergura sa, în care mentorul galei, distinsul prof.univ.dr. Dumitru Otovescu, a reușit, printr-o tenacitate de invidiat și de lăudat (”omul momentului”) , să aducă la Craiova câteva din reperele valorice de anvergură mondială ale României, mulți laureați fiind cu rădăcini oltene. Prin conținut și prezentare, credem că poate fi considerat evenimentul cultural al anului 2023 în țara noastră, în materie de gală.
Cele 16 personalități premiate la gală, descrise și într-un volum de înalță ținută grafică (”vina” aparținând editurilor Beladi și Sitech din Cetatea Băniei), meritau din plin să se întâlnească nu numai între două coperte, ci și într-un oraș eminamente cultural, așa cum toți invitații de ”aur” au ținut să sublinieze, Craiova fiind, în opinia lor, o citadelă a verticalității trăirii într-o mare de creație și trăire românească. Organizată cu sprijinul Secretariatului General al Guvernului României și a unor sponsori din Craiova, ideea lansată și susținută în cadrul Galei (și a super(b) volumului-document) ) s-a reflectat în următorul logo: Elogiem talentul, performanța și succesul ! / Promovăm respectul și recunoștința ! În prefața cărții amintite, coordonatorul volumului (tenacele Profesor Dumitru Otovescu) a consemnat (și) pentru eternitate: ”Numai prin recuperarea acestor valori putem să credem în posibilitatea de regenerare morală a societății românești, deoarece valorile sunt dovezi vii ale voinței de reușită în viață, în timp ce nonvalorile și pseudovalorile ne condamnă la stagnare și anarhie continua”.
Au fost premiate 16 personalități din cinci domenii: Gheorghe Zamfir, Carmen Firan (Artă și literatură), Daniel David, Dumitru Dorin Prunariu, Vicențiu Rădulescu, Cătălin Zamfir (Știință și tehnică), Irinel Popescu, Tudorel Ciurea, Victor Costache, Răzvan Ene (Medicină), Cezar Spînu, Elena Zamfir (Management academic), Natalia Andrei, Constantina Diță, Radion Cămătaru, Gică Popescu (Sport și performanțe de top).

În deschiderea evenimentului, găzduit de Filarmonica ”Oltenia” din Craiova, într-o sală arhiplină, fapt mai rar pentru astfel de manifestări, ravisanta doamnă Ivona Stănculeasa, managerul cunoscutei instituții de cultură din România, a subliniat, pe lângă importanța primei gale, și valoarea laureaților de elita mondială, mulți originari din Oltenia. Amfitrionul manifestării, eruditul Profesor Dumitru Otovescu, a avut ajutoare de nădejde, prezentarea personalităților fiind făcută de specialiști marcanți din mass-media:Gabriela Păsărin-Nedelcu (ce a subliniat ”excepționalitatea” momentului), Mirabela Gagiu, Alina Trană și Dan Păsărin.
Artă și literatură
Primul laureat, maestrul Gheorghe Zamfir (cu rădăcini materne din Oltenia, mama fiind originară din Hurezanii de Jos din județul Gorj), a venit special la acest eveniment remarcabil din Craiova împreună cu soția, Nicoleta Beca. A vorbit despre cariera sa, despre împlinirile profesionale deosebite, declarându-se încântat de premiul de la Gala din Craiova, aducând mulțumiri amfitrionului, Dumitru Otovescu. Scriitoarea și prezentatoarea Gabriela Nedelcu-Păsărin a lecturat pentru auditoriul de la Filarmonică un CV impresionant, cuprinzând importantele realizări la nivel mondial ale lui Gheorghe Zamfir.
Să nu uităm că în 1988 el a fost primul artist care a cântat în messa privată a Papei. A fost primit de însăși împărăteasa Japoniei și de mulți șefi de state. Gheorghe Zamfir a oferit, în final, un moment unic: a acompaniat la pian o fostă elevă, naista Mădălina Lupu.

Scriitoarea Carmen Firan, stabilită la New York, a fost reprezentată la manifestare de tatăl său, profesorul Florea Firan, apreciat critic și istoric literar (a împlinit 90 de ani pe 3 octombrie anul acesta). Extrem de fericit, Florea Firan a făcut un profil literar fiicei: ” Ce mare bucurie că ai urmași care nu numai că ți-au călcat pe urme, dar probabil că te-au și depășit !”. Carmen Firan își aniversează ziua de naștere în această lună, pe 29 noiembrie. Ea a debutat ca dramaturg, pe scena Teatrului Național din Craiova, cu piesa ”Polen pe insulă”, la ”încurajarea lui Ion D. Sîrbu”, după cum mărturisea Carmen Firan.
Știință și tehnică
Evenimentul de la Craiova a coincis, în mod fericit, cu momentul aniversar al Universității ”Babeș-Bolyai” din Cluj Napoca,care în acest an a împlinit 104 ani de la înființare. În calitate de laureat al Galei, rectorul acestei instituții de prestigiu a României, prof. univ. dr. Daniel David, a declarat următoarele: „Mă bucur că evenimentul vine odată cu sărbătorirea zilei academice a Universității Babeș-Bolyai (UBB) – 3 noiembrie –-, așa că, în calitate de rector, accept medalia în numele UBB”. Personalitate prodigioasă, recunoscută la nivel mondial (este profesor asociat la Mount Sinai School of Medicine din New York, director pentru cercetare la Albert Ellis Institute din New York), Daniel David a primit, de-a lungul timpului, o serie de premii naționale și internaționale importante, mărturisind însă că distincția primită la Craiova are o însemnătate aparte pentru Domnia sa.

A urmat momentul aterizării pe… pământul Craiovei a unui „asteroid”: dr.ing. Dumitru-Dorin Prunariu, primul cosmonaut român care a zburat în spațiul cosmic. Un alt fapt cu totul remarcabil este că acesta a dat numele său unui asteroid din Sistemul Solar – ”10707 Prunariu”. La microfonul de la Filarmonica Craiovei a vorbit despre cariera sa, cât și despre realizările profesionale, recunoscute pe plan international. În mai 1981, la bordul navei cosmice Soiuz-40 și al stației orbitale Saliut-6, compatriotul nostru Dorin Prunariu (alături de cosmonautul Leonid Popov) a înconjurat Pămantul de 125 de ori, cu viteza de 28.000 km/oră. Conform unei declarații de presă (postată pe Wikipedia),cosmonautul român a mărturisit că: ”Pe la ora 19.30-20.00, treceam zilnic pe deasupra României. De acolo, de sus, România se vedea ca o pâine rumenă de casă”. Decorat cu titlul de Erou al URSS și Erou al României, ales membru de onoare al Academiei Americano-Române de Arte și Științe din California (2002), al Academiei Române (2011), Dorin Prunariu este și Doctor Honoris Causa al mai multor instituții de învățământ superior din România, Republica Moldova și SUA.

Prof. univ. dr. Vicențiu Rădulescu, de la Departamentul de Matematică, Universitatea din Craiova, este recunoscut pe plan mondial drept unul dintre cei mai buni 70 de cercetători în domeniul matematicii. Această recunoaștere s-a făcut de patru ori, pe baza evaluărilor realizate de Agenția internațională Clarivate Analytics. Originar din Caracal (este Cetățean de Onoare al orașului natal), absolvent al Facultății de Matematică de la Universitatea din Craiova, Vicențiu Rădulescu are un doctorat obținut la instituția de învățământ superior amintită, un doctorat și habilitation la Universitatea Paris Sorbonne, plus abilitare la AGH University Cracovia. Întrebat ce ar trebui făcut pentru afirmarea domeniului său – matematică, premiatul a oferit trei răspunsuri, printre care și următorul: ”Promovarea în funcții de conducere în universități strict pe criterii de competență profesională și neadmiterea vreunei ingerințe politice” (din cartea Români în elita mondială).

Fost ministru al Muncii și Protecției Sociale (1990-1991), academicianul Cătălin Zamfir, care nu a ajuns la manifestarea de la Craiova (din motive obiective), este Director al Insitutului de Cercetare a Calității Vieții al Academiei Române. În martie 2009, la propunerea profesorului Otovescu, i s-a acordat titlul de Doctor Honoris Causa al Universității din Craiova. Coordonatorul volumului Români în elita mondială, Dumitru Otovescu, a remarcat faptul că:” Prof. Cătălin Zamfir este un lider remarcabil și incontestabil al sociologiei românești din ultimele trei decenii, care, prin valorile și imperativele asumate de-a lungul timpului și-a pus amprenta în mod inovativ asupra direcțiilor și rezultatelor de evoluție ale mișcării sociologice din România, ale reprezentării sale valorice pe plan european și mondial. Ca importanță și finalitate a jucat, în multe privințe, un rol la fel de fecund în viața sociologică națională ca și cel pe care l-a avut Dimitrie Gusti în perioada interbelică”.
Medicină
Originar din Filiași, prof. univ. dr. Irinel Popescu, printr-un mesaj pe internet, a transmis mulțumiri și felicitări organizatorilor acestei initiative remarcabile, ținând să precizeze: ”Mă bucur că această gala are loc în Craiova, orașul meu de suflet…”. El este absolvent al Liceului ”Frații Buzești” (actual Colegiu) și Doctor Honoris Causa al Universității de Medicină și Farmacie din Craiova (2006). Este fondatorul Programului național de transplant hepatic în România, prin care medicina din țara noastră a ajuns la nivelul competitiv de top al altor programe de transplant hepatic din lume. Cariera medicală prodigioasă și rezultatele remarcabile obținute în cercetarea științifică i-au adus, în anul 2013, primirea în rândurile Academiei Române în calitate de membru corespondent. Conform unui bilanț, comunicat de Profesorul Irinel Popescu, acesta are un palmares chirurgical impresionant, la capătul unei perioade de 30 de ani de activitate (după întoarcerea din SUA): 20.000 de operații chirurgicale, la care se adaugă peste 1.000 de transplanturi de ficat, pentru salvarea vieții pacienților săi.
Absolvent al Facultății de Medicină din Craiova (ca șef de promoție al primei generații de medici formați în Cetatea Băniei, 1976), prof. univ. em. dr. Tudorel Ciurea, printre alte proiecte instituționale, a inițiat și contribuit decisiv la înființarea Universității de Medicină și Farmacie din Craiova (UMF). În vara acestui an (2023), cu prilejul împlinirii unui sfert de veac de la înființare, actualul rector al UMF, prof. univ. dr. Dan Ionuț Gheonea, a înmânat Profesorului Tudorel Ciurea prima și singura medalie de aur emisă de instituție până la data respectivă (iunie 2023), menționând: „Primul rector al UMF, liderul, mentorul, medicul, omul de numele căruia se leagă, indubitabil, existența Universității de Medicină și Farmacie din Craiova – prof. Univ. dr. Tudorel Ciurea”. În cuvântul său, premiantul Galei de la Filarmonica Craiova a afirmat: ”Consider acest moment și ca o recunoștință a comunității noastre pentru toată lumea medicală din Oltenia, a cărei dezvoltare este extraordinară”.Altfel, conform profilului din cartea mai sus citată, Tudorel Ciurea, ”din fragedă pruncie, nu a avut alt gând decât să se facă doctor(…) Și-a urmărit visul cu o loialitate care l-a pus în fruntea învățâmântului medicinist din Oltenia, vis căruia îi este dedicat și acum”.

Victor Costache. Un nume cât o… statuie, ”Statuia” unui medic de excepție, unic în chirurgia cardiovasculară, în prezent șef secție chirurgie cardiovasculară, Spitalul Sanador, București. Prof. univ. dr. Victor Costache, prezent la Craiova ca laureat, grație performanțelor sale medicale, a vorbit auditoriului despre realizările profesionale, experiența sa vastă în chirurgia cardiacă. De reamintit: în perioada 2019-2020 a fost Ministrul Sănătății, în Guvernul de atunci al României, într-o perioadă extrem de dificilă, în care fenomenul pandemiei de COVID-19 a explodat în România și în alte zeci de țări din lume. Profesorul-ministru s-a remarcat, după cum bine a spus amfitrionul Galei, profesorul D. Otovescu, prin măsuri originale și pragmatice,cu efecte benefice pentru protecția sănătății populației. Autor a mai multor premiere în domeniul chirurgiei cardiovasculare, Victor Costache este membru al Academiei Franceze de Chirurgie, expert în chirurgie cardiovasculară minim invazivă și implantare valve transcateter, directorul programului universitar de chirurgie cardiovasculară al Universității ”Titu Maiorescu” din București.

Conf. univ. dr. Răzvan Ene, născut la Craiova, în anul 1977, absolvent al Liceului (astăzi, Colegiul Națíonal ”Elena Cuza”), al Facultății de Medicină, ambele instituții din Cetatea Băniei, este în prezent Președinte al Societății de Ortopedie și Traumatologie din România, fiind votat de aproximativ 90 la sută dintre membrii acestei societăți. Laureatul Galei de la Craiova a reușit să își construiască o identitate profesională în lumea medicală contemporană, atât prin rezultatele activității didactice și științifice de cercetare, cât și prin performanțele la care a ajuns în practica medicală, fiind autorul unor intervenții chirurgicale cu impact national și international. În cuvântul său, Răzvan Ene a punctat și faptul că și-a susținut doctoratul tot în Craiova, obținând calificativul ”magna cum laude”, studiile doctorale fiind efectuate la UMF Craiova, sub coordonarea regretatului profesor univ. Andrei Bondari.

Management academic
Prof. univ. dr. Cezar Ionuț Spînu, actualul rector al Universității din Craiova, este originar din orașul natal al regretatului mare fotbalist Ion Oblemenco, Corabia. Este al doilea rector al Universității, originar din Corabia, după regretatul prof. univ. dr. Titus Georgescu. După alegerile din 2012 i s-a încredințat funcția de prorector, având ca responsabilitate destinele procesului de învățământ din Universitate, pe care a exercitat-o admirabil până în 2016, când rezultele noilor alegeri l-au propulsat în fruntea instituției, pe care o conduce și în prezent.

Un indicator care atestă performanța instituțională a actualei echipe manageriale ,condusă cu pricepere de prof. univ. dr. Cazar Spînu ,îl reprezintă includerea Universității din Craiova în clasamente internaționale, începând cu anul 2017, precum Shanghai, QS World University Rankings și uniRank, situându-se în primele 2% universități din lume. Sunt de subliniat și extinderea acordurilor de cooperare cu alte universități din lume ( de la 221 în 2016, la 293 în 2023),publicarea de articole ISI și cărți în edituri de prestigiu, integrarea în consorții de învățământ superior de vârf, precum European Cross-Border University. Un alt motiv de laudatio este dezvoltarea instituțională prin participarea la implementarea unor proiecte europene: dacă în anul 2017 erau câștigate doar șase proiecte, în prezent numărul acestora a ajuns, conform informațiilor din volumul omagial, la peste 39 (în intervalul 2017- 2023).
Prof. univ. dr. Elena Zamfir, consăteană cu Nicolae Labiș (amandoi născuți în comuna Mălini / Suceava), a absolvit Facultatea de Filosofie din cadrul Universității București ca șef de promoție. După o carieră universitară lăudabilă, de peste 57 de ani neîntrerupți, performantă prin cărți, studii științifice teoretice și metodologice (ASE București, Universitatea București / Facultatea de Sociologie), a devenit, din 1994, conducător de doctorat, director al Școlii doctorale de Sociologie, în prezent fiind cercetător științific principal la Institutul de Cercetare a Calității Vieții, Academia Română.
Merită subliniat rolul său decisiv după 1990 în procesul de reconstrucție și coordonare a asistenței sociale ca profesie la nivel universitar, ca activitate de cercetare și instituție publică atât în România cât și în Republica Moldova. La nivel internațional a inițiat și coordonat proiecte de cercetare și programe instituționale în domeniul asistenței și politicilor sociale.
A participat activ la numeroase manifestări și congrese internaționale de sociologie, politici sociale, calitatea vieții și a coordonat diverse programe, proiecte și cercetări internaționale cu universități de prestigiu din lume, finanțate de Guvernul olandez, TEMPUS, PHARE, Banca Mondială, DIFID, ILO, Comisia Europeană etc. pe tema politicilor sociale și a serviciilor comunitare. A primit distincții academice, titluri și premii naționale și internaționale. A primit Premiul Consorțiului Universităților Americane pentru coordonarea masterului Administrarea Comunitară a Justitiei. Este Doctor Honoris Causa la 5 Universități. În 2009 a devenit Doctor Honoris Causa al Universității din Craiova. Pentru cartea Țiganii între ignorare și îngrijorare a fost distinsă cu Premiul Academiei Române ”Dimitrie Gusti” (1994). Volumul a fost considerat o premieră în analiza sociologică a situației socio-economice a romilor, citat pe google academic de peste 400 de ori. A publicat peste 45 de cărți în calitate de autor, coautor, coordonator și peste 90 de studii în străinătate, în reviste ISI și volume din SUA, Canada, Japonia, Anglia, Belgia, Italia și Germania.
Sport și performanțe de top
Originară din Oltenia (Căpreni – Gorj), atleta Natalia Andrei a participat la 13 competiții oficiale de vârf din lume, respectiv la un Campionat Mondial de Cros, șapte Campionate Europene, trei Universiade, două Olimpiade. A câștigat 12 medalii (cinci de aur și șapte de argint). Pe parcursul carierei sale, a stabilit cinci recorduri mondiale, în decurs de trei ani la competiții desfășurate în: Praga (1978, 3000 m), Auckland (Noua Zeelandă, 1979, o milă), Atena (1979, 1500 m), Budapesta (1979, 1500 m în sală), plus un record mondial la 5000 m. A fost supranumită de către neozeelandezi drept Wonder Woman (Femeia Minune). Grație acestor recorduri mondiale, numele atletei Natalia Andrei se află menționat în faimoasa Guiness Book (Cartea Recordurilor Mondiale). Este Cetățean de Onoare al Municipiului Craiova (2007).

Constantina Diță, atleta originară din satul Spahii, comuna Turburea- Gorj, este una dintre cele mai titrate atlete din România: a obținut 25 de medalii (aur, argint, bronz) la competițiile oficiale, fiind specializată în probele de maraton și semimaraton. Cea mai bună performanță a sa este medalia de aur în proba de maraton la Jocurile Olimpice de la Beijing din 2008, ea având 38 de ani atunci! A devenit astfel cea mai în vârstă câștigătoare a maratonuliui olimpic din istorie. În 2012, la 42 de ani, s-a calificat și a participat la Olimpiada de la Londra.Este și multiplă campioană mondială și națională la atletism. „Mulțumesc dlui prof. univ. dr. Dumitru Otovescu pentru nominalizare și acordarea premiului în cadrul evenimentului Gala Personalităților de Elită ale României. Mă bucur și mă simt onorată să fac parte din marile personalități de valoare ale României (…) prin performanțele mele am umplut inimile românilor de bucurie. Mulțumesc antrenorului Valeriu Tomescu pentru că împreună am adus României glorie prin rezultatele sportive”, a declarat Constantina Diță.
A fost inclus pe lista românilor în elita mondială și fostul mare fotbalist Radion Cămătaru. Originar din Oltenia (născut la Strehaia, județul Mehedinți), el a evoluat la echipele din Strehaia (Tractorul, Progresul), apoi s-a trasferat la Universitatea Craiova. A devenit titular (atacant), iar cu Universitatea (unde a jucat din 1974 până în 1986) a cunoscut mari satisfacții profesionale – sfertfinalist în Cupa Campionilor Europeni (1982), semifinalist în Cupa UEFA (1983). Selecționat în echipa națională încă din 1978, ”Cami” devine unul dintre cei mai mari atacanți români, revista franceză Onze situându-l (în 1983) între primii zece atacanți ai Europei. Cu echipa națională a marcat cateva goluri memorabile, printre care cel de pe ”Rasunda” (Suedia- România 0-1, 1983, victorie care a cântărit decisiv în obținerea calificării tricolorilor), golul de pe Wembley (Anglia-România, 1985, 1-1) ș.a. Transferat la Dinamo, el a înscris, în ediția de campionat 1986/1987, 44 de goluri, câștigând astfel trofeul Gheata de Aur (1987). În cariera sa de vârf atacant timp de 23 de ani (1970-1993) a înscris 252 de goluri, dintre care 22 pentru echipa națională. În perioada 1989-1993, a evoluat în străinătate (Charleroi- Belgia, Heerenveen – Olanda). După retragerea de pe gazon, a fost impresar FIFA, președinte la Clubul de Fotbal Universitatea Craiova (1994-1996), în prezent fiind om de afaceri. Cetățean de onoare al Municipiului Craiova. La Gala de la Filarmonică a venit însoțit de nepoțelul său, Petru, elev în clasa a II-a, care i-a înmânat distincțiile, acesta antrenându-se la fotbal pentru a călca pe urmele celebrului bunic .

Născut în Calafat, Gică Popescu a avut o traiectorie fotbalistică de excepție, câștigând 13 trofee de-a lungul anilor. După debutul la Dunărea Calafat, el s-a consacrat la Universitatea Craiova (1984-1987), apoi a fost încorporat militar la Steaua (1988), a revenit la Craiova, dar din 1990 a evoluat în strănătate: PSV Eindhoven (două titluri naționale, o supercupă), Tottenham, FC Barcelona (a fost căpitanul echipei, Cupa Regelui, Supercupa Spaniei, Cupa Cupelor)), Galatasaray (trei titluri de campion, două Cupe ale Turciei, Cupa UEFA, Supercupa Europei), Lecce. A revenit în România (Dinamo, august-noiembrie 2002), încheindu-și cariera de fotbalist la Hanovra 1896 (2003). În echipa națională a evoluat în perioada 1988-2003 (16 goluri marcate), fiind și căpitan de echipă câteva sezoane. A participat la trei turnee finale ale Campionatului Mondial și la două turnee finale ale Campionatului European. După retragerea de pe terenul de fotbal, și-a deschis propria școală de fotbal la Craiova, a intrat în afaceri, în prezent fiind președinte la Farul Constanța. La Gala de la Filarmonică l-a reprezentat antrenorul Paul Răducanu, managerul Academiei de fotbal ”Gică Popescu” din Craiova.
Momente artistice
În afară de recitalul maestrului Gh Zamfir (la pian) și al unei eleve a acestuia (naista Mădălina Lupu), alte momente artistice ale Galei au fost susținute de: soprana Marta Sandu (Opera Națională din București), acompaniată la pian de Liana Mareș, de interpretul de muzică populară Alexandru Pătrașcu și de trupa de dansatori coordonată de Alexandra Stan (Clubul de Dans Sportiv ”Stan Steps” Craiova).
Sursa informaților: Români în elita mondială. Profiluri contemporane / Dumitru Otovescu (coord.), editurile Beladi și Sitech, Craiova, 2023.
