O carte dăruită de autor unui om, unui artist ce a marcat mai bine de cinci decenii muzica autentic românească și care, cu certitudine, este unul, dacă nu cel mai mare și mai eficient ambasador al României, pe toate meridianele lumii, un autentic ambasador „planetar”, un termen pe care maestrul îl utilizează de fiecare dată când rememorează traseele sale muzicale mondiale.
Este o „altfel de carte”. Nu este biografică sau monografică, nu este un colaj al cronicilor minunate care au urmat spectacolelor magistrale pe care le-a oficiat peste tot în acest lung periplu mondial. Este o carte despre sensibilitate, despre artă, în general, despre muzică, cu precădere, este, esențialmente, o încercare de dialog al artelor din perspectiva unui artist de o complexitate rarisimă. Compozitor, interpret, poet, prozator, pictor, inovator al instrumentului miraculos și exotic care este naiul, profesor dăruit cu har, apoi creator de genuri muzicale noi și, mai ales, un intelectual rafinat, subtil, cu o cultură apropiată de universalitate.
Cartea și-a propus, încă din stadiul de proiect, să fie o carte adevărată. O carte care să nu sufoce, să nu adune doar elogii, evident meritate însă.
Autorul și-a propus să umanizeze un idol, un om marcat de genialitate, mult peste tot ce a însemnat talente în vremurile din urmă. De aceea, în carte se vor regăsi pasaje pline de lumini și umbre, pasaje în care omul Zamfir apare ca un om adevărat, cu bune și cu rele, un om măcinat, uneori, de contradicții, alteori, păcălit și neajutorat în fața ticăloșiei și imposturii, dar de fiecare dată egal cu el însuși în fața artei. Nu a cunoscut niciodată arta compromisului, deși mulți cred că doar așa izbândești, din care cauză și a altor cauze asociate a pierdut copios. Însă ca un adevărat zeu Pan a știu să se ridice , să renască, să recucerească redute.
Cartea este scrisă de un prieten. De un om în a cărui familie s-a simțit și s-a exprimat eliberat de tot ceea ce i-a pricinuit vreodată suferință, departe de lumea agitată a Bucureștiului, la reședința sa din Cobia-Dâmbovița, sau a autorului din Căciulați-Ilfov. Tocmai de aceea, carte transmite liniște, emoție, vibrație, așa cum numai muzica zamfiriană o mai poate face.
Cartea este în curs de a fi tradusă până la finele lunii noiembrie în limbile engleză, franceză și chineză. În perioada 14-15 decembrie 2018, la invitația Suveranului Pontif, maestrul Zamfir va fi prezent la Vatican la mesa privată a Papei, prilej cu care va prezenta și cartea. Va urma promovarea cărții în Europa cu prilejul concertelor și prin rețelele specializate. China este țara unde maestrul Zamfir a înființat cu ani în urmă o Academie de Nai. La recentul concert din Piața Constituției au fost prezenți și tineri chinezi interpreți la nai. La dorința lor, cartea a fost distribuită unei edituri chineze și va fi lansată în cursul lunii decembrie și a lunii ianuarie, atunci când maestrul va concerta din nou în marile orașe ale Chinei.
În țară sunt în curs de perfectare mai multe lansări.