La data de 18 mai 2016 a fost invitat academicianul Mugur Isărescu cu ocazia aniversării a 25 plus 1 ani de la nașterea Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative. Cu acest prilej deosebit, distinsul invitat a susținut o prelegere pe tema dezvoltării României în cheia convergenței reale și nominale.
La conferință au participat Rectorul fondator Vasile Secăreș, fondatorul Facultății de Comunicare Paul Dobrescu, actualul Rector Remus Pricopie, Președintele Senatului SNSPA, profesori ai universității, studenți și absolvenți.
În linii generale, academicianului Mugur Isărescu a prezentat o viziune personală cu privire la strategia creșterii și dezvoltării economice a țării pe următorii 10-15 ani. În continuare voi cita câteva fraze din cele mai relevante din Comunicatul acestei vizite care s-a publicat pe site-ul SNSPA și pe cel al Băncii Națioanle.
“În prelegerea sa, acad. Mugur Isărescu a susţinut că, în perioada actuală, implicarea specialiştilor din mediul academic în dezbaterea publică a problemelor cruciale este deosebit de importantă. Membrii comunitatii academice pot şi trebuie să joace un rol catalizator în punerea bazelor unei strategiei naţionale de dezvoltare. Aceştia au capacitatea şi datoria de a furniza dezbateri de calitate, serioase, riguroase pentru a depăşi deficitul de analiză cu care ne confruntăm în momentul de faţă.
În continuare, acad. Mugur Isărescu, a abordat problematica ritmului optim al creşterii economice, care să asigure un progres semnificativ în planul convergenţei, concomitent cu păstrarea echilibrelor macroeconomice. „Oricât de mult ne-am dori o apropiere rapidă de standardele de viaţă din Occident, este foarte important să fim conştienţi că pentru a nu deraia şi a nu întârzia exact ceea ce ne dorim să facem mai repede, pentru a nu întârzia procesul de convergenţă economică, reală şi nominală, trebuie să desfăşurăm această creştere economică, această dezvoltare, într-un ritm sustenabil.”
Tema convergenţei poate fi una care să unească naţiunea, consideră acad. Mugur Isarescu: „Este dezirabil să clădim pe fundaţiile care s-au ridicat deja şi să înţelegem că procesul de convergenţă este un efort colectiv, care are multe dimensiuni ce se susţin reciproc.”
În încheiere, acad. Mugur Isărescu s-a adresat întregii comunităţi SNSPA: „Sunteţi o Şcoală care a ajuns la maturitatea frumoasă a sfertului de secol şi puteţi avea un rol de frunte. Eu asta vă doresc, să contribuiţi activ la realizarea unui nou proiect de ţară. Vă doresc ca în următorii 25 de ani să ne chemaţi iar la jubileu să putem spune: convergenţa reală a României cu structurile europene este un fapt împlinit”. Textul integral al prelegerii se regăseşte pe website-ulwww.bnr.ro.”
Sursa Comunicatului o găsiți la următoarea adresă online:
