- Vă rog să vă prezentați pe scurt, stimată doamnă Elena-Otilia ȚÎROIU.
Sunt profesor învățământ primar, absolventă a Școlii Normale ,,Carol I” Câmpulung, județul Argeș (Liceul Pedagogic), cu o vechime de 32 de ani în învățământul românesc, participând pas cu pas din anul 1993 la toate transformările care au avut loc în educație, ca urmare a evoluției sau involuției sociale la care am fost cu toții martori. În tot acest timp am absolvit Facultate de Drept din cadrul Universității Europene Drăgan-Lugoj și Facultatea de Științe ale Educației la Universitatea din Pitești, precum și două programe de masterat în Managemetul Sănătății și Securității în Muncă la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu și un program de masterat în Comunicare Managerială și Resurse Umane la SNSPA București, punând în slujba școlii toate achizițiile dobândite. Convinsă fiind că orice sistem educațional poate fi îmbunătățit prin implementarea unor programe, proiecte sau modalități adecvate care să conducă spre un mediu școlar unificat, am dorit să parcurg anii de studiu și de cercetare în cadrul Școlii Doctorale și am absolvit Domeniul Sociologie al Școlii Doctorale de Științe Sociale și Umaniste la Universitatea din Craiova.
- Anul acesta a apărut la Editura Beladi „Cultura organizațională din mediul școlar și comportamentul social al elevilor”, un volum de 364 pagini a cărui autoare sunteți. Ne spuneți cum a luat naștere ideea unei asemenea cărți?
În anii de carieră didactică am considerat că școala este organizația de bază a societății și am fost preocupată să îmi depun deplin toate calificarile pentru a desluși primordial valorile și normele sociale, respectiv regulile care se aplică în școală și cum își pun acestea amprenta în formarea socială a elevilor și mai tarziu în integrarea lor în societate. Volumul investighează rolul educației și funcțiile acesteia în dezvoltarea societății și sunt prezentate principalele teorii ale comportamentului prosocial, emergența comportamentelor sociale, formarea și dezvoltarea acestor comportamente în mediul educațional, controlul și prevenția comportamentelor antisociale în școală. Mi-am dorit să explorez științific modalități de reducere a comportamentelor negative (violente) cu care se confruntă școala românească și societatea. Motivarea a constat în testarea unui program de stimulare a comportamentelor sociale, prin facilitarea unui climat educațional pozitiv și favorizarea unei coeziuni optime a grupului (elevi, părinți, cadre didactice). În demersul realizării acestui studiu experimental am fost motivată și susținută permanent de d-na profesor univ. dr. habilit. Maria Constantinescu, coordonator în anii de studiu în cadrul Școlii Doctorale de Stiințe Sociale și Umaniste Craciova, benefiicind de îndrumare susținută și documentare fundamentată științific.
- Ce aduce nou acest volum?
Studiul realizat a venit din nevoia de a răspunde unor provocări din practica educațională, de a gestiona eficient dificultățile comportamentale la clasă și de a preveni întărirea negativă care ar putea genera în comportamente antisocile. Prin acest studiu sunt identificate strategii eficiente de reducere și prevenire a comportamentelor dificile la clasă, sunt găsite soluții optime pentru îmbunătățirea climatului școlar și reducerea violenței în mediul educațional, soluții care vor duce implicit la creșterea performanței școlare ale elevilor și formarea de abilități sociale.
- Dacă ar fi să explicați pe scurt, care sunt principalele rezultate/idei ale acestui volum?
Cercetările recente relevă faptul că școlile ar trebui să se concentreze pe dezvoltarea abilităților sociale ale elevilor, nu doar pe cele academice, ceea ce va conduce la cultivarea unui mediu pozitiv de învățare, propice învățării academice. Principalele rezultate ale acestui volum arată că elevii care nu sunt fericiți la școală nu se pot concentra ușor și nu pot învăța, dar profesorii care își însușesc strategii și tehnici de gestionare a comportamentelor negative ale elevilor, contribuie la realizarea unui climat plăcut, propice învățării.
- Ce impact pot avea informațiile prezentate în acest volum?
Informațiile din acest volum pot veni în sprijinul profesorilor din învățământul preuniversitar, ajutându-i să înțeleagă problemele profesionale cu care se confruntă în relația cu elevii la clasă. Studiul detaliază etapele unui program prin care profesorii pot să definească viziunea și valorile promovate în școala lor, să identifice așteptările comportamentale ale propriilor elevi, să se adapteze la o nouă paradigmă, aceea de predare a comportamentelor pozitive, prosociale și de recompensare a acestora, toate conducând la reducerea și gestionarea comportamentelor dificile, cele care perturbă activitatea didactică și/sau socială a școlii.
- Care au fost dificultățile/ limitele pe care le-ați întâmpinat în realizarea acestei cercetări?
Studiul experimental a necesitat implicarea cadrelor didactice care nu au avut întotdeauna timp disponibil și demersul a fost de lungă durată și limitat pentru 2 școli. Schimbările din societate, provocate de pandemie au fost o altă limită, făcând dificilă începerea studiului așa cum a fost planificat inițial.
- Ce aveți în lucru sau în plan pe viitor ca teme de cercetare?
În viitor urmăresc să aplic la catedră strategii adecvate pentru a menține un climat de lucru propice învățării și dezvoltării armonioase a elevului și să promovez în rândul colegilor și al părinților modalități de construire a coeziunii grupului prin dezvoltarea sentimentului de apartenență la grup.
- Unde putem găsi cartea de cumpărat?
Cartea poate fi găsită la Editura Beladi, editură acreditată pentru publicarea cărților de sociologie de către Ministerul Educației și Cercetării. Volumul de față a avut sprijinul Asociației Culturale Oltenia din Craiova și susținerea deosebită, avizată și riguroasă a domnului profesor univ. dr. Dumitru Otovescu, căruia îi mulțumesc și pe această cale.
Vă mulțumesc pentru atenția acordată volumului!
Prof . Elena Otilia Țîroiu
Drd. Oana Grosu, consilier psiholog COACH USV
Lector dr. Sergiu Raiu, consilier sociolog COACH USV
* Acest material a fost publicat cu sprijinul Proiectului cu codul 9/31.01.2023 „Crearea și dezvoltarea Centrului de orientare, asociere și consiliere în cariera de cercetător pentru Regiunea de dezvoltare Nord-Est a României în cadrul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava (COACH USV), aprobat în cadrul apelului de proiecte cu titlul Înființarea și susținerea financiară a unei rețele naționale de opt centre regionale de orientare în carieră ca parte a ERA TALENT PLATFORM, Componenta 9 – Suport pentru sectorul privat și CDI (PNRR), Investiția I10 – Înființarea și susținerea financiară a unei rețele naționale de opt centre regionale de orientare în carieră ca parte a ERA TALENT PLARFORM. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.
