Șerban Olah (2023), Sociologia politică – o introducere, Editura Presa Universitară Clujeană, Cluj-Napoca
Felicitări pentru publicarea volumului! Vă rugăm să ne spuneți care au fost premizele publicării acestui volum?
În primul rând mulțumesc pentru interesul manifestat pentru noua mea carte!Predau de mai mulți ani cursul de sociologie politică la Universitatea din Oradea, se adunaseră multe informații și idei din lecturi sau studii empirice pe care am dorit să le sintetizez. În plus cred că este foarte important pentru studenții mei de la sociologie să poată să se raporteze la acest material în format electronic, la acest e-book.
Ce aduce nou cartea dumneavoastră față de literatura existentă în domeniu?
Foarte multe studii pe care le-am parcurs se raportează fie la societățile occidentale, fie la cele est-europene, post-comuniste, prea puțin la cele orientale, musulmane. Într-unul din capitole, pe baza informațiilor culese despre aceste societăți non-occidentale, dar cu care occidentalii se întîlnesc de multe ori în situații care îi deranjează, care le inspiră teamă, am punctat cîteva elemente. Astfel am prezentat cîteva puncte de vedere despre rădăcinile terorismului, ale migrației dinspre lumea musulmană, etc. Totodată întrucît este un curs predat în spațiul românesc, unor studenți români, am inserat un capitol în care am făcut o analiză a românilor și societății românești.
Care au fost cele mai mari provocări întâmpinate în realizarea volumului?
În primul rând m-am raportat la o literatură imensă, dar în același timp am ținut cont că trebuie să scriu un curs pentru studenți și nu un tratat, astfel că am omis deliberat poate unele teme care ar fi dus la un curs mult mai lung.
Ce rezultate de cercetare v-au surprins cel mai mult?
Poate capitolul la care am petrecut cel mai mult timp a fost cel despre Occident și Orient în care m-am raportat la o literatură imensă, pe care am încercat să o sintetizez și unde am întîlnit foarte multe elemente surprinzătoare.
Cui se adresează lucrarea dumneavoastră?
Lucrarea se adreseză în primul rând studenților în științe socio-umane, politicienilor, dar și oricărui tînăr care dorește să se familiarizeze cu domeniul. Mi-ar place să cred că vreun politician o va citi vreodată.
Ce mesaj ați dori să adresați cititorilor interesați de această carte?
Să citească toate capitolele cu multă atenție, să se bucure de lectură. Din păcate eu constat că tinerii, cel puțin atât cât sunt eu informat, citesc tot mai puțin cărți, chiar și în perioada studenției, ceea ce este păcat mai ales pentru ei. Din facebook, instagram , tik tok sau google este mai greu sa iti faci o cultură sau să aprofundezi un domeniu de studiu.
Care sunt principalele concluzii pe care doriți să le subliniați?
Cred că cititorii atenți vor înțelege că pentru a trăi în România pe care o dorim este nevoie de foarte mult timp. Este nevoie de decenii de creștere economică pentru schimbarea valorilor, a mentalității românilor și pentru ca instituțiile politice să funcționeze eficient, pentru a avea o democrație liberală reală. Pe de altă parte azi România este unde este poate și datorită poziției sale geografice, între Orient și Occident, poate mai mult în Orient decât în Occident…
Vă mulțumim pentru timpul acordat!
Eu vă mulțumesc!
Volumul este disponibil în Biblioteca Virtuală de Sociologie la adresa: