Dupa cartea “Exilul, viata in fragmente”, Gina Stoiciu publica cea de-a doua carte in limba romana: “Lumea in care traim. Individul contemporan“. O citesc acum. Lectura este provocatoare. Individul contemporan, adica noi, ne regaseste pe fiecare. Intrebari mari , existentiale isi gasesc raspunsuri sau invita la reflectii profunde. Gina scrie cu ochelarii sociologului, specialistului in comunicatii, universitarului montrealez, a celui care a cunoscut si trait exilul. Vorbeste despre sindromurile contemporane, despre frici si oboseli, despre violenta lumii contemporane, despre deprima si fericire, despre timp, despre anxietate, despre provocarile imigratiei, despre socuri culturale , etc. La o prima citire a sumarului cartii, cititorul isi gaseste, fara indoiala, bucata din el. Suntem cu totii in cartea Ginei! In curand o cronica a cartii pe care o voi scrie. Multumesc, Gina Stoiciu!!!
Justificată şi oportună, apariţia la editura Limes din Cluj a cărţii Ginei Stoiciu „Lumea în care trăim. Individul contemporan”,ne aduce în faţă multe din lucrurile pe care nu le cunoşteam, dar şi pe cele, destule, pe care le-am trăit, de mai aproape sau de mai departe. Cartea e un semnal şi prilej de a gândi asupra condiţiei omului în vremurile de azi, în care se produc mari şi surprinzătoare schimbări, iar evoluţiile şi rezultatele lor sunt în mare parte imprevizibile. Acum, când circa şapte miliarde şi jumătate de indivizi contemporani, dintre care cinci miliarde s-au adăugat la populaţia Pământului în ultimii şaptezeci de ani, evoluează mai mult separat şi haotic decât uniţi şi organizat, eseurile Ginei Stoiciu luminează gândurile cititorului.
Cartea ne propune, aşa cum anunţă şi titlul, doi termeni atotcuprinzători ai prezentului, Individul contemporan, nume generic pentru a vorbi despre noi înşine, cum se exprimă autoarea, şi Lumea în care trăim, care se referă la perioada de după 1990, o lume a mondializării şi neoliberalismului.
Cumpărăm şi citim cartea ca să aflăm ce suntem, cum arătăm, ce cuprinde şi încotro se indreaptă mersul nostru ca indivizi raţionali, producători, dornici de libertate şi căutători neobosiţi ai Fericiii.