“Poziția președintelui țării în sistemul nostru politic. Anul viitor vom alege un nou președinte pentru 5 ani, de fapt pentru 10 ani. O perioadă lungă de putere. În discuțiile publice, tema poziției noului președintelui ocupă deja unul dintre locurile centrale. Firește, pentru științele sociale această temă are o importanță specială. Noi nu discutăm candidații posibili, ci poziția președintelui în sistemul nostru politic. Stimați colegi, vă invităm să vă exprimați punctul dumneavoastră de vedere. “ – Cătălin Zamfir
Ceaușescu: cum se poate distruge un grandios proiect de țară prin alunecarea promotorului în auto-glorificare;
Iliescu și Constantinescu: cum poate fi mediocrizată total o instituție esențială a statului;
Băsescu: cum poate fi jefuit un stat în spatele luptei împotriva corupției;
Johannis: cum poate fi sterilizată, golită total de sens, cea mai înaltă funcție în stat.
Concluzie: în construirea unei democrații, un mandat de președinte ar trebui să fie unic și să nu depășească cinci ani.
Măsuri urgente:
- Instituirea obligativității pentru orice candidat la președinție de a prezenta un program, cu proiecte realizabile, exprimat prin scop și obiective clare și cuantificabile, etapizat pe perioada mandatului, concretizat prin resurse, mijloace și modalități de realizare.
- Aceeași obligație să fie impusă prim-ministrului, pentru perioada care și-o asumă; la fel miniștrilor pentru domeniul în care vor activa.
- Înființarea unui colegiu pentru evaluarea acestor programe, compus din șapte membri aleși din domeniul științei și practicii politice – oameni integri și competenți:
- Colegiul va aviza acest programe înainte ca autorul să-și prezinte candidatura, fără ca acest aviz să fie obligatoriu și să limiteze, în vreun fel, drepturile candidatului. Acesta își va asuma întreaga responsabilitate pentru realizarea programului propriu.
- La încheierea mandatului, colegiul va evalua realizarea fiecărui program și va prezenta parlamentului concluziile. În cazul în care se constată daune măsurabile, va trimite raportul justiției.
- Parlamentul se va pronunța printr-o hotărâre cu privire la realizare programelor și va restrânge, dacă e cazul, dreptul autorilor de a candida la alte funcții în stat.
O asemenea inițiativă va instaura responsabilitatea celor care vizează o promovare politică importantă și poate fi inclusă în legea electorală, prin modificarea acesteia de către parlament, nefiind necesară modificarea constituției.
