Romania Sociala logo
Menu

Prestigiosul sociolog Dimitrie Gusti, omagiat la Academia Română

autor:   19 February 2020  

Cu ocazia împlinirii a 140 de ani de la nașterea lui Dimitrie Gusti – prestigios sociolog, membru marcant al Academiei Române și Președinte al Academiei Române (1944-1946) – în Aula Academiei Române a fost organizată joi, 13 februarie 2020, ora 10.00, Conferința omagială „Dimitrie Gusti – profesor, sociolog, statistician, muzeograf”.

Evenimentul a fost organizat la inițiativa Asociației Române de Sociologie, a Institutului de Sociologie al Academiei Române și a Institutului de Cercetare a Calității Vieții al Academiei Române care, de altfel, au și contribuit la declararea anului 2020 drept „Anul omagial: Dimitrie Gusti și Școala Sociologică de la București”.

Dimitrie Gusti (13.02.1880 – 30.10. 1955) a fost membru al Academiei Române (din 1919), președinte al Academiei Române (1944-1946), fondatorul „Asociației pentru Știință și Reformă Socială” („Institutul Social Român”), fondatorul Școlii Sociologice de la București, primul Președinte al Casei Autonome a Monopolurilor Regatului României și Președinte al Consiliului de Administrație al Societății de Radiodifuziune, Ministru al instrucției, cultelor și artelor, Director general al a Fundației Culturale Regale ”Principele Carol”, fondatorul Muzeului Național al Satului din București.

Personalitatea marelui sociolog Dimitrie Gusti și rolul său jucat în viața științifică, academică, politică și socială în prima jumătate a secolului XX au fost evocate de către directori și cercetători științifici ai unor instituții sau asociații care continuă opera lui.

Deschiderea lucrărilor a avut loc la ora 10.00, cu alocuțiunea Acad. Răzvan Theodorescu, vicereședinte al Academiei Române.

Moderator al evenimentului a fost Sorin Cace, CS I, Director adjunct al Institutului de Cercetare a Calității Vieții al Academiei Române, Președinte al Asociației Române de Sociologie.

Alocuțiunile care au fost prezentate sunt următoarele:

Acad. Cătălin Zamfir, Director al Institutului de Cercetare a Calității Vieții al Academiei Române  „A fost proiectul gustian de reformă utopic sau realist?”

mc AR Ilie Bădescu, Director al Institutului de Sociologie al Academiei Române – „Dimitrie Gusti și Școala sociologică de la București la 100 de ani de la fondare”

Acad. Cornelia Sabina Ispas, Institutul de Etnografie și Folclor „C. Brăiloiu” al Academiei Române – „Preocuparea pentru cercetarea folclorică în cadrul Școlii Sociologice de la București”

Elena Zamfir, CS I, Institutul de Cercetare a Calității Vieții al Academiei Române – „Asistența socială în proiectul de reformă gustian”

Paulina Popoiu, Dr. Director, Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”  „84 de ani după Gusti: Muzeul Satului”

Nicu Gavriluță, Prof. Univ., Departamentul de Sociologie și Asistență Socială, Facultatea de Filosofie și Științe Social Politice, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași – „Relația maestru-discipol: Dimitrie Gusti și Mircea Vulcănescu”

Gheorghiță Geană, Prof. Univ., Institutul de Antropologie „Francisc Rainer”, Academia Română – „Rezonanțe gustiene: legături istorice, epistemologice și de destin între sociologie și antropologie”

Zoltán Rostás, Prof. Univ.,Cooperativa Gusti – ”Drumul nostru către Dimitrie Gusti”

Dan Dungaciu, CS I, Director al Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române – „Națiunea ca o comunitate de cetățeni. Actualitatea lui Dimitrie Gusti dincolo de conveniențe”

Radu Baltasiu, CS I, Director al Centrului European de Studii în Probleme Etnice al Academiei Române – „Școala Gusti, o actualitate presantă”

Adrian Veștea, Președinte al Consiliului Județean Brașov – „Gânduri din trecut pentru satul viitorului”

Simona Maria Stănescu, CS I, Institutul de Cercetare a Calității Vieții al Academiei Române, Redactor șef Sociologie Românească, secretar general Asociația Română de Soociologie – „Revista Sociologie Românească 1936-2020”.

La eveniment au participat cercetători științifici, cadre didactice de nivel liceal și universitar,, elevi ai Colegiului Național de Informtică „Tudor Vianu” și ai Colegiului Național „Ion Neculce” din București, studenți doctoranzi, reprezentanți ai administrației publice centrale și locale, muzeografi, reprezentanți ai organizațiilor non-guvernamentale, experți în domeniul social și pasionați ai operei marelui savant român.

Informații privind agenda, programul si comunicatul de presa din partea biroului de comunicare a Academiei Române sunt disponibile la adresa: 13.02.2020 – Dimitrie Gusti

Evenimentul omagial a fost transmis în direct de către Universul Juridic, partener în cadrul evenimentului. Transmisia a fost preluată în direct pe conturile de Facebook ale Asociației Române de Sociologie șii ale Institutului de Cercetare a Calități Vieții, Academia Română. Conferința omagială Dimitrie Gusti – 140 de ani de la naștere

Prezentarile sustinute de vorbitorii menționați sunt disponibile la adresa Asociației Române de Sociologie https://www.arsociologie.ro/prestigiosul-sociolog-dimitrie-gusti-omagiat-la-academia-romana

Discursul de recepție al lui Dimitrie Gusti din 1923 este disponibil în secțiunea cărți a Bibliotecii Virtuale de Sociologie Gusti, Dimitrie. (1923). Ființa și menirea academiilor. Discurs rostit la 10 iunie 1923 în ședință solemnă sub președinția A.S.R. Principelui moștenitor de Dimitrie Gusti. Cu răspunsul D-lui Vasile Pârvan, Secretar General al Academiei Române.

O parte dintre lucrarile prezentate vor fi incluse în numărul 2/2020 al revistei Sociologie Românească disponibilă la adresa https://revistasociologieromaneasca.ro/sr

Evenimentul omagial a fost organizat cu sprijinul:

Comitetul de coordonare:
Acad Cătălin Zamfir, Institutul de Cercetare a Calității Vieții (ICCV), Academia Română, Asociația Română de Sociologie
m AR Ilie Bădescu, Institutul de Sociologie, Academia Română, Asociația Română de Sociologie
Simona Maria Stănescu, ICCV, Academia Română, Asociația Română de Sociologie
Sorin Cace, ICCV, Academia Română, Asociația Română de Sociologie

Comitetul științific:
Dr. Elena Zamfir, ICCV
Dr. Filip Alexandrescu, ICCV, Academia Română
Dr. Iulian Aldea, ICCV, Academia Română
Dr. Alexandra Deliu, ICCV, Academia Română
Dr. Sebastian Fitzek, ICCV, Academia Română
Dr. Eugen Glăvan, ICCV, Academia Română
Dr. Simona Mihaiu, ICCV, Academia Română
Dr. Adriana Neguț, ICCV, Academia Română
Prof. Univ. Dr. Zoltán Rostás, Cooperativa Gusti
Dr. Irina Stahl, Institutul de Sociologie, Academia Română
Dr. Iulian Stănescu, ICCV, Academia Română
Dr. Bogdan Voicu, ICCV, Academia Română
Dr. Mălina Voicu, ICCV, Academia Română, Asociația Română de Sociologie

Comitetul de organizare:
Mirel Berechet, Biblioteca Academiei Române
Dana Capriceru, Editura Pro Universitaria
Drd. Corina Drăgan, ICCV, Academia Română
Drd. Mihai Pitel, ICCV, Academia Română
Viorica Rotaru, ICCV, Academia Română
Roxana Mihaela Zavodnik, Asociația Română de Sociologie

În data de 13.02.2020 evenimente omagiale dedicate personalității lui Dimitrie Gusti au fost organizate de către Departamentul de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Facultății de Filosofie și Științe Social-Politice, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, locul nașterii savantului român. Un eveniment omagial a fost organizat de către Departamentul de Științe Sociale din cadrul Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia.

Vă așteptăm pe paginile de Internet și de Facebook ale Asociației Române de Sociologie, ale Institutului de Sociologie și ale Institutului de Cercetare a Calității Vițeii ale Academiei Române pentru evenimentele ce vor fi organizate în anul omagial 2020 Dimitrie Gusti.



Facebook

Alegeri haotice : noiembrie 2024. Nevroze și anomalii colective

Între normalitate și patologie  Și dacă am încerca să brodăm o serie de lecturi posibile despre turul întâi din campania electorală/noiembrie 2024 ? Ne-am gândit la o lectură comunicațională, în care să interpelăm interacțiuni și iritante în comunicare, în contextul de campanie electorală.  Și începem cu contextul. El a fost taxat de analiști ...

PE MARGINEA UNUI COMENTARIU DIN 1973 DESPRE „SOCIOLOGUL DE ÎNTREPRINDERE”. O DISCUȚIE CU ADRIAN DINU RACHIERU.

D-le Rachieru, probabil că puțini dintre cei care vă urmăresc preocupările din prezent știu că în urmă cu 50 de ani erați „sociolog de întreprindere”. Cum v-ați simțit în această postură, ca primă experiență profesională după terminarea studiilor? - Da, trecut-au cinci decenii și mai bine! Da fapt, din 1971, când, ...

Discuție cu un sociolog al științei din România anilor ` 80, profesorul american  Vasile Pirău[1]

1.       Dragă Vasile Pirău, ce făceai în 1987 ? Cum evolua pe atunci cariera ta ? Era apropierea unui filosof (prin formație) de sociologie, una de conjunctură sau avea radăcini intelectuale mai adânci ?  Când mă gândesc la anii dinainte de 1990 (anul când am plecat la studii in SUA), mi ...

Trump, campion în comunicare

Trump. Scurtă lectură psihologică: O profeție auto-împlinită  Donald Trump este o celebritate. El stârnește senzație și când se însoară și când divorțează. El stârnește atenție și când face o mare afacere, și când face un mare faliment. S-a născut într-o familie bogată; tatăl său a fost  milionar, Dar el fiul a ...

Detectarea egoismului propriu și a egoismului altora

Este posibil ca, în anumite situații, comportamentul egoisit să fie bun și în alte situații să fie rău. Abraham Maslow Ne-am obișnuit să catalogăm egoismul ca fiind o caracteristică de personalitate negativă iar opusul său, altruismul, ca o virtute. În realitate, lucrurile nu stau chiar așa. În acord cu rezultatele cercetărilor moderne din ...

Ne cerem scuze: de ce?

Cine se scuză se acuză.Proverb românesc Întradevăr, cine se scuză își recunoaște vinovăția pentru ofensarea (jignirea, insultarea, înjosirea, defăimarea) intenționată sau neintenționată a unei persoane sau a unei colectivități, faptă sancționabilă moral și/sau judiciar. Tot atât de adevărat este că vinovăția recunoscută se soldează, de cele mai multe ori, cu iertarea ...

Interviu cu Tudorel-Constantin Rusu, autorul volumului „Ethos, Pathos și Logos. Resurse ale oratoriei clasice în discursul pastoral”

Centrul de Orientare, Asociere și Consiliere în Cariera de Cercetător (COACH-USV) din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava este unul din cele opt centre de orientare în cariera de cercetător înființate la nivelul celor opt Regiuni de Dezvoltare ale României și susținute prin programul PNRR. Acesta deservește Regiunea de ...

Politețea în comunicarea interpersonală verbală

Vorba dulce mult aduce! Proverb românesc Este politicos să îți alegi cu grijă cuvintele și să le rostești cu tonul potrivit situației și statutului tău social. Politețea se învață la fel ca operațiile matematice: mai întâi cele de bază (adunarea, scăderea, înmulțirea și împărțirea), apoi cele mai complicate (extragerea rădăcinii pătrate, ridicarea ...