Romania Sociala logo
Menu

Prestigiosul sociolog Dimitrie Gusti, omagiat la Academia Română

autor:   19 February 2020  

Cu ocazia împlinirii a 140 de ani de la nașterea lui Dimitrie Gusti – prestigios sociolog, membru marcant al Academiei Române și Președinte al Academiei Române (1944-1946) – în Aula Academiei Române a fost organizată joi, 13 februarie 2020, ora 10.00, Conferința omagială „Dimitrie Gusti – profesor, sociolog, statistician, muzeograf”.

Evenimentul a fost organizat la inițiativa Asociației Române de Sociologie, a Institutului de Sociologie al Academiei Române și a Institutului de Cercetare a Calității Vieții al Academiei Române care, de altfel, au și contribuit la declararea anului 2020 drept „Anul omagial: Dimitrie Gusti și Școala Sociologică de la București”.

Dimitrie Gusti (13.02.1880 – 30.10. 1955) a fost membru al Academiei Române (din 1919), președinte al Academiei Române (1944-1946), fondatorul „Asociației pentru Știință și Reformă Socială” („Institutul Social Român”), fondatorul Școlii Sociologice de la București, primul Președinte al Casei Autonome a Monopolurilor Regatului României și Președinte al Consiliului de Administrație al Societății de Radiodifuziune, Ministru al instrucției, cultelor și artelor, Director general al a Fundației Culturale Regale ”Principele Carol”, fondatorul Muzeului Național al Satului din București.

Personalitatea marelui sociolog Dimitrie Gusti și rolul său jucat în viața științifică, academică, politică și socială în prima jumătate a secolului XX au fost evocate de către directori și cercetători științifici ai unor instituții sau asociații care continuă opera lui.

Deschiderea lucrărilor a avut loc la ora 10.00, cu alocuțiunea Acad. Răzvan Theodorescu, vicereședinte al Academiei Române.

Moderator al evenimentului a fost Sorin Cace, CS I, Director adjunct al Institutului de Cercetare a Calității Vieții al Academiei Române, Președinte al Asociației Române de Sociologie.

Alocuțiunile care au fost prezentate sunt următoarele:

Acad. Cătălin Zamfir, Director al Institutului de Cercetare a Calității Vieții al Academiei Române  „A fost proiectul gustian de reformă utopic sau realist?”

mc AR Ilie Bădescu, Director al Institutului de Sociologie al Academiei Române – „Dimitrie Gusti și Școala sociologică de la București la 100 de ani de la fondare”

Acad. Cornelia Sabina Ispas, Institutul de Etnografie și Folclor „C. Brăiloiu” al Academiei Române – „Preocuparea pentru cercetarea folclorică în cadrul Școlii Sociologice de la București”

Elena Zamfir, CS I, Institutul de Cercetare a Calității Vieții al Academiei Române – „Asistența socială în proiectul de reformă gustian”

Paulina Popoiu, Dr. Director, Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”  „84 de ani după Gusti: Muzeul Satului”

Nicu Gavriluță, Prof. Univ., Departamentul de Sociologie și Asistență Socială, Facultatea de Filosofie și Științe Social Politice, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași – „Relația maestru-discipol: Dimitrie Gusti și Mircea Vulcănescu”

Gheorghiță Geană, Prof. Univ., Institutul de Antropologie „Francisc Rainer”, Academia Română – „Rezonanțe gustiene: legături istorice, epistemologice și de destin între sociologie și antropologie”

Zoltán Rostás, Prof. Univ.,Cooperativa Gusti – ”Drumul nostru către Dimitrie Gusti”

Dan Dungaciu, CS I, Director al Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române – „Națiunea ca o comunitate de cetățeni. Actualitatea lui Dimitrie Gusti dincolo de conveniențe”

Radu Baltasiu, CS I, Director al Centrului European de Studii în Probleme Etnice al Academiei Române – „Școala Gusti, o actualitate presantă”

Adrian Veștea, Președinte al Consiliului Județean Brașov – „Gânduri din trecut pentru satul viitorului”

Simona Maria Stănescu, CS I, Institutul de Cercetare a Calității Vieții al Academiei Române, Redactor șef Sociologie Românească, secretar general Asociația Română de Soociologie – „Revista Sociologie Românească 1936-2020”.

La eveniment au participat cercetători științifici, cadre didactice de nivel liceal și universitar,, elevi ai Colegiului Național de Informtică „Tudor Vianu” și ai Colegiului Național „Ion Neculce” din București, studenți doctoranzi, reprezentanți ai administrației publice centrale și locale, muzeografi, reprezentanți ai organizațiilor non-guvernamentale, experți în domeniul social și pasionați ai operei marelui savant român.

Informații privind agenda, programul si comunicatul de presa din partea biroului de comunicare a Academiei Române sunt disponibile la adresa: 13.02.2020 – Dimitrie Gusti

Evenimentul omagial a fost transmis în direct de către Universul Juridic, partener în cadrul evenimentului. Transmisia a fost preluată în direct pe conturile de Facebook ale Asociației Române de Sociologie șii ale Institutului de Cercetare a Calități Vieții, Academia Română. Conferința omagială Dimitrie Gusti – 140 de ani de la naștere

Prezentarile sustinute de vorbitorii menționați sunt disponibile la adresa Asociației Române de Sociologie https://www.arsociologie.ro/prestigiosul-sociolog-dimitrie-gusti-omagiat-la-academia-romana

Discursul de recepție al lui Dimitrie Gusti din 1923 este disponibil în secțiunea cărți a Bibliotecii Virtuale de Sociologie Gusti, Dimitrie. (1923). Ființa și menirea academiilor. Discurs rostit la 10 iunie 1923 în ședință solemnă sub președinția A.S.R. Principelui moștenitor de Dimitrie Gusti. Cu răspunsul D-lui Vasile Pârvan, Secretar General al Academiei Române.

O parte dintre lucrarile prezentate vor fi incluse în numărul 2/2020 al revistei Sociologie Românească disponibilă la adresa https://revistasociologieromaneasca.ro/sr

Evenimentul omagial a fost organizat cu sprijinul:

Comitetul de coordonare:
Acad Cătălin Zamfir, Institutul de Cercetare a Calității Vieții (ICCV), Academia Română, Asociația Română de Sociologie
m AR Ilie Bădescu, Institutul de Sociologie, Academia Română, Asociația Română de Sociologie
Simona Maria Stănescu, ICCV, Academia Română, Asociația Română de Sociologie
Sorin Cace, ICCV, Academia Română, Asociația Română de Sociologie

Comitetul științific:
Dr. Elena Zamfir, ICCV
Dr. Filip Alexandrescu, ICCV, Academia Română
Dr. Iulian Aldea, ICCV, Academia Română
Dr. Alexandra Deliu, ICCV, Academia Română
Dr. Sebastian Fitzek, ICCV, Academia Română
Dr. Eugen Glăvan, ICCV, Academia Română
Dr. Simona Mihaiu, ICCV, Academia Română
Dr. Adriana Neguț, ICCV, Academia Română
Prof. Univ. Dr. Zoltán Rostás, Cooperativa Gusti
Dr. Irina Stahl, Institutul de Sociologie, Academia Română
Dr. Iulian Stănescu, ICCV, Academia Română
Dr. Bogdan Voicu, ICCV, Academia Română
Dr. Mălina Voicu, ICCV, Academia Română, Asociația Română de Sociologie

Comitetul de organizare:
Mirel Berechet, Biblioteca Academiei Române
Dana Capriceru, Editura Pro Universitaria
Drd. Corina Drăgan, ICCV, Academia Română
Drd. Mihai Pitel, ICCV, Academia Română
Viorica Rotaru, ICCV, Academia Română
Roxana Mihaela Zavodnik, Asociația Română de Sociologie

În data de 13.02.2020 evenimente omagiale dedicate personalității lui Dimitrie Gusti au fost organizate de către Departamentul de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Facultății de Filosofie și Științe Social-Politice, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, locul nașterii savantului român. Un eveniment omagial a fost organizat de către Departamentul de Științe Sociale din cadrul Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia.

Vă așteptăm pe paginile de Internet și de Facebook ale Asociației Române de Sociologie, ale Institutului de Sociologie și ale Institutului de Cercetare a Calității Vițeii ale Academiei Române pentru evenimentele ce vor fi organizate în anul omagial 2020 Dimitrie Gusti.



Facebook

Geopolitica în clar obscur

Prima etapă pentru a lichida un popor este de a-i șterge memoria.  Distrugeți cărțile, cultura și istoria sa. Apoi faceți în așa fel să se scrie alte cărți, fabricați o altă cultură, inventați o altă istorie. Și astfel această națiune va începe să uite ceea ce a fost.  Lupta omului împotriva puterii ...

O discuție cu prof. univ.  Livia Popescu (Dordea) pe marginea unui articol publicat în 1981

Livia, ai publicat în 1981 un articol  despre preferințele de lectură ale adolescenților dintr-un centru de reeducare. Ce te-a făcut ca în anii când în România se edifica de zor „societatea socialistă multilateral dezvoltată”  să te apleci ca cercetător asupra unui grup social marginal ? După primul an și jumătate de ...

Bilanțul unui serial

În perioada  aprilie 2024 –  martie 2025 am publicat pe site-ul  www.romaniasociala.ro un număr de 10 interviuri cu tot atâția componenți ai unei generații de sociologi care s-a format prin studii de specialitate absolvite în anii `70 ai secolului trecut[1]. În fapt, intervalul deceniului menționat acoperă mai puțin decât cei ...

Destin și o viață de om – Constantin Schifirneț

România Socială vă prezintă volumul "Destin și o viață de om" al profesorului și cercetătorului Constantin Schifirneț, apărut la Editura Universității de Vest din Timișoara, în 2024. Acest volum este o incursiune autobiografică ce îmbină experiențele personale ale autorului cu analiza contextelor culturale, sociale și politice ale epocilor pe care le-a ...

Interviu cu Elena-Otilia ȚÎROIU despre volumul: Cultura organizațională din mediul școlar și comportamentul social al elevilor, Craiova: Editura Beladi, 2025

Vă rog să vă prezentați pe scurt, stimată doamnă Elena-Otilia ȚÎROIU.  Sunt profesor învățământ primar, absolventă a Școlii Normale ,,Carol I” Câmpulung, județul Argeș (Liceul Pedagogic), cu o vechime de 32 de ani în învățământul românesc, participând pas cu pas din anul 1993 la toate transformările care au avut loc în ...

Învățământul profesional și economia în România. De ce sistemul dual este o soluție limitată?

Introducere: într-un sistem de învățământ cu pierderi foarte mari, formarea inițială profesională poate fi soluția. Conform statisticilor disponibile și deja bine cunoscute, România suferă de eșecuri și pierderi cronice ale sistemului de învățământ, pierderi care se repercutează asupra multor dimensiuni ale vieții noastre economice, sociale și politice, inclusiv asupra stabilității democratice. ...

Elitele politice la rotativa istoriei. Alegerile din 2024 – revista de științe politice Polis nr. 1 din 2025

În urmă cu 30 de ani, revista de științe politice Polis dedica un întreg număr rolului jucat de elitele politice și intelectuale în societate (Polis nr. 4/1995). În editorialul Întoarcerea conceptelor din exil, Călin Anastasiu scria despre contaminarea ideologică a științelor sociale în perioada comunistă și despre interzicerea conceptului sociologic ...

Religie, actori religioși şi practici religioase în rândul romilor din România

După 1989 numeroase apariții editoriale academice au vizat și problematica unuia dintre celei mai numeroase grupuri etnice minoritare din România – populația romă.  Chiar dacă cercetările despre romi au fost abordate din perspective trans- și interdisciplinare, încă sunt subiecte care atrag cititori, atât cei specialiști, cât și publicul profan. Volumul ...