Răspuns la o solicitare publică
Au apărut reacții în legătură cu problema taxei de solidaritate, supusă discuției publice de Raportul social al ICCV Pandemia și standardul de viață. Politici de protecție socială, difuzat în 26 aprilie 2020. Este punctul de vedere al unui grup de colegi din Institut, din care eu nu am făcut parte.
Am fost solicitat să-mi precizez și punctul meu de vedere în această problemă. O să-mi prezint și opinia mea în zilele următoare. Dar de la început trebuie să fac două precizări.
1. În anumite probleme, mai degrabă a principiilor de etică profesională sau administrative, Institutul poate exprima un punct de vedere.
Dar în probleme științifice, activitatea noastră se bazează pe un principiu fundamental, pe care de la începutul înființării acestui Institut în 1990 l-a respectat cu sfințenie: libertatea fiecărui cercetător să-și exprime liber părerea sa. Institutul nu are ”o părere științifică” și, evident, nici directorul Institutului.
Puteți citi în prezentarea oricărui raport științific al Institutului această declarație de principiu: „Ceea ce conține în acest raport reprezintă punctul de vedere al autorilor, iar nu al Institutului.”
Cu câteva zile înainte de publicarea Raportului la care vă referiți, pe această temă, au fost discuții în Institut, unii colegi exprimându-și un alt punct de vedere.
Spațiul științei oferă o oportunitate specială: orice problemă trebuie luată în considerare cu respect și discutată cu argumente. Discuțiile științifice nu duc obligatoriu la un punct de vedere comun.
Mă bucur că ați reacționat în această discuție și aș dori să contribuiți și în continuare la dezbaterea publică a acestei probleme și a altor, desigur.
2. Cine dorește să afle modul în care eu văd această problemă, opinia mea poate fi găsită în Raportul social realizat împreună cu Elena Zamfir, difuzat în 27 aprilie 2020, Calitatea Vieții în timpul pandemiei: probleme și politici de răspuns. Un punct de vedere sintetic.
Cu sincer stimă colegială
Cătălin Zamfir