Vă semnalăm cartea Romania since the Second World War: a political, social and economic history (Londa: Bloombury Academic, 2017), autor Florin Abraham, istoric şi politolog.
Lansată recent şi în ţară, lucrarea reprezintă o apariţie aparte în istoriografia română: o carte a unui autor român, scrisă în limba engleză, apărută la o editură occidentală, ce tratează istoria contemporană a românilor. Până la acest moment, apariţiile editoriale pe această tematică în limba engleză la editori internaţionale, cât şi la edituri din România, revin, aproape în totalitate, autorilor străini.
Cartea oferă cititorilor cele mai importante informaţii despre istoria politică, socială şi economică a României între 1938-2015. Scrisă într-un stil accesibil, chiar şi pentru cititorul mai puţin familiarizat cu istoria contemporană, lucrarea este structurată în trei părţi. Primele două tratează în principal istoria politică – perioada comunistă şi cea de după 1989 -, precedate de un scurt capitol despre perioada 1935-1945. A treia parte caută să surprindă principalele tendinţe sociale şi demografice, percepute şi ca urmări ale deciziilor politice tratate în părţile precedente. Elementul de continuitate în istoria statului român dintre 1938-2015 este reprezentat, pentru Florin Abraham, de sentimentul de insecuritate în relaţia cu marile puteri.
