Ministerul învățământului, fără a consulta asociațiile profesionale, de ani de zile adoptă un set de criterii de evaluare a activității de cercetare.
Iată despre ce e vorba.
În criteriile de evaluare a cercetătorilor științifici accentul cade pe premierea studiilor publicate în reviste străine, mai ales în revistele ISI.
Intenția bună: a publica în reviste din Occcident este o probă a unei valori științifice certe; în plus, ea contribuie la vizibilitatea internațională a sociologiei românești. Premierea cu un punctaj mult mai ridicat al acestor studii încurajează un efort calitativ mult mai ridicat.
Dar înțelepciunea populară exprimă o anumită prudență: și iadul este pavat cu bune intenții.
Există totuși în aceste criterii riscul iadului ? Da, pentru științele sociale aceste bune intenții au dus la iad: ele deturnează sociologia românească de la obiectivul său prioritar.
Gusti a formulat o definiție celebră, de nimeni contestată: sociologia este știința națiunii. Sociologia are desigur obiectivul de a contribui la știința societății în general, dar în primul rând misiunea ei este de a spori cunoașterea contextului în care ea funcționează. Spre deosebire de științele ”universalului”, care au ca obiect realitate de oriunde și oricând, sunt și științe ale ”contextelor”. Sociologii români au misiunea de a dezvolta știința societății românești. Sociologia românească nu este doar o știință produsă de sociologii din România, ci totodată o știință a societății românești.
În plus, misiunea sociologiei românești este de a fi adresată nu numai comunității de specialiști, dar, mai larg, și întregii comunități românești pentru a o sprijini să înțeleagă mai bine societatea în care trăiește. De aceea, de exemplu, Institutul de Cercetare a Calității Vieții CCV a lansat de la începutul înființării sale o serie de Rapoarte sociale, dedicate unui public larg. Proba: aceste publicații au cunoscut o receptivitate mult mai ridicată decât studiile mai tehnice din revistele de specialitate. Nu este o surpriză faptul că Sociologia României este dedicată în primul rând românilor, în limba română și în publicațiile accesibile românilor.
Și care este iadul sociologiei românești ? Sistemul actual de premiere cu prioritate publicarea în străinătate încurajează o tematică ”universalistă” și descurajează centrarea pe tematica contextului nostru. Programele de cercetare pe teme de interes ”local” nu sunt premiate și de aceea vor tinde să fie marginalizate. Fiind obsedată de recunoașterea internațională, sociologia românească, dominată de bune intenții parțiale, la judecata de apoi, riscă să fie trimisă în iad.