Romania Sociala logo
Menu

Trăim viitorul. A început epoca Inteligenței Artificiale!

autor:   29 January 2023  

Ceea ce vedeam în filmele science fiction se întâmplă astăzi la ei, la noi și peste tot. Omul nu s-a schimbat, dar și-a găsit un prieten cu puteri nebănuite. Ne mândrim cu acest prieten inofensiv momentan, sperând că nu-și va uita demiurgul, în condițiile în care această “mașină” ne întrece incontestabil la vitezele de calcul, la reacții și pronisticuri. Gândurile mele pe acest subiect s-au așezat după o vizită la un Centru de Excelență în cercetarea Inteligenței Artificiale (în Krems, Austria). Pe scurt: proiectul, a fost o șansă venită întâmplător. După 3 luni de coabitare într-o lume cosmopolită, Österreich (Austria), în limba lui Goethe și lângă oameni interesanți, în special medici și programatori, m-am decis să împărtășesc aceste rânduri în speranța că vor fi utile.

Ce se întâmplă și de ce Inteligența Artificială a devenit astăzi un reper tehnologic fără precedent de schimbare paradigmatică în toate domeniile vieții? IA este echivalentul epocal al descoperirii motorului cu aburi, poate și mai mult, un domeniu într-o evoluție majoră și ireversibilă pentru omenire. Motorul acesta merge cu algoritmi inteligenți care acolo ca să învețe singur, și care cu timpul se va dezvolta spre granițile imaginației science fiction. Este știut că IA poate analiza cantități uriaște de date și poate lua decizii în fracțiuni de secunde, ceea ce o face încă și mai valoroasă, uneori impredictibilă în domenii precum medicina, finanțele, transportul și multe altele. În medicină, spre exemplu, există indicatori importanți. IA radiografiază și interpretează la precizii de neimaginat pentru ochiul uman, folosind screening-ul pe orice parte din corpul uman, la orice profunzime, identificând boli care nu pot fi dedectate incipient de niciun CT, RMN etc. Mai simplu spus, cercetarea în domeniul IA în medicină ajută nesperat de mult la diagnostic, la tratament, precum și la reducerea semnificativă a costurilor asociate sistemului de sănătate, fără niciun efort, într-o secundă, ieftin, iar totul poate fi receptat pe ecranul unui telefon.

Încă din primele contacte cu acest domeniu m-am întrebat de ce ar fi important ca cercetător în sociologie să înțeleg o astfel de arie din perspecitva dezvoltării mele profesionale. În primul rând, IA poate fi un instrument excelent pentru cei interesați să analizeze comportamentul social al indivizilor și problemele sociale, în general. De exemplu, IA poate fi utilizată pentru a analiza date despre discriminare, inegalitate socială sau sărăcie, poate ajuta la identificarea și înțelegerea cauzelor acestor probleme și la generarea unor soluții matematice eficiente (totul în cumulul datelor precedente). De asemenea, IA poate fi utilizată pentru a monitoriza și evalua eficacitatea intervențiilor sociale, ceea ce pare un alt uriaș avantaj, atunci când prin folosirea unor algoritmi potriviți învață să devină autodidact, să genereze și să regenereze soluții din ce în ce mai bune. Cunoașterea și înțelegerea tehnologiilor IA îl ajută pe specialist la dezvoltarea abilităților necesare pentru a utiliza instrumente inteligente în cercetarea și practica sociologică, la fel în cazul asistenței sociale, oferind oportunități suplimentare în carieră. În ceea ce privește analiza datelor, IA face diferența atunci când vine vorba de datele Big Data, indiferent de dimensiuni, imposibil altfel de cunatificat. A autogenera o hartă automatizată a datelor permite, ulterior, identificarea rapidă și înțelegerea cauzelor fenomenelor abordate și evident, un pas cu puțin efort pentru a consolida cele mai bune soluții. O altă calitate de top a acestei tehnologii se află în posibilitatea de a realiza predicții, un mod de a identifica cele mai bune decizii și de a dezvolta în urma lor politicile de prevenire. Procese complexe de monitorizare și evaluare a politicilor publice pot fi ușurate enorm atunci când folosim calea instrumentelor IA. Alt avantaj este viteza de lucru, de identificare a modelelor potrivite și a tendințelor măsurabile în macrodate despre comportamentul social și problemele sociale, oferind insight-uri valoroase pentru cercetători și practicieni. Nu în ultimul rând, personalizarea datelor prin IA poate fi utilizată cu succes în intervențiile sociale pentru nevoile individuale ale oamenilor, sprijinind eficacitatea tuturor proceselor de cercetare. Toate aceste avantaje contribuie la îmbunătățirea cercetării în calitatea vieții prin identificarea sistematică și înțelegerea vizuală a problemelor sociale, precum și prin prognoza și dezvoltarea intervențiilor eficiente, iar lista poate continua. Important este să percepem universul IA ca pe un instrument care ne ușurează munca pe de o parte, iar pe de altă parte ne oferă șansa să controlăm ușor universul Big Data.

IA schimbă deja viețile oamenilor în societate. Din perspectiva omului obișnuit, m-aș opri doar la câteva aspecte, de pildă, în cazul muncii, IA poate automatiza o arie vastă din activitățile care sunt realizate manual, oferind viteză, calitate, precizie și eficiență în multe domenii industriale, dar, evident, poate avea și un impact negativ asupra locurilor de muncă, iar aici nu avem încă răspunsuri clare. Serviciile pot utiliza o serie de procese îmbunătățite și personalizate, cum ar fi servicii de sănătate (în special îngrijirea medicală), educație, transport, economie etc.

Experiența dobândită la acest Centru de Excelență m-a ajutat să înțeleg de ce trăim viitorul, privind doar spre domeniul îngrijirii medicale, la beneficiile pentru pacienți și profesioniștii din domeniul medical. De exemplu în cazul diagnosticării, IA poate ajuta medicii să genereze decizii de tratament personalizat. IA poate monitoriza pacienții de la distanță, cum ar fi prin intermediul sistemelor computerizate sau prin analizarea datelor în timp real, monitorizând primele semne de vindecare sau de agravare a bolii. În domeniul bolilor de cancer, diagnostic, prognoză și tratament, IA poate fi utilizat, indiscutabil și în multe alte moduri. Am văzut cu ochii mei, cum o simplă mască cu senzori specifici oferă posibilitatea de a citi cu exactitate datele bio-chimice (molecule, bacterii) produse de respirația unui pacient, punând medicul la curent cu orice evoluție a indicatorilor de sănătate. Desigur, nu totul este perfect pentru că în funcție de calitatea algoritmilor programați depinde acuratețea acestor super-computere de a oferi feed-back-ul potrivit sau de a da erori. Totul se rotește în inifinitul posibilităților programelor de dezvoltate de tip machine-learning și deep-learning.

Din perspectiva comunicării IA poate îmbunătăți modul în care oamenii comunică unii cu alții, cum ar fi prin intermediul asistenților virtuali sau al traducerilor automatizate. Din perspectiva siguranței, IA poate fi un avantaj sau o mare capcană pentru sistemele de securitate. Ușile se deschid prin analiza datelor de comportament sau prin recunoașterea facială. În industria transporturilor, IA poate fi utilizată pentru a optimiza rutele de livrare și a îmbunătăți eficiența logistică. În domeniul energiei, IA poate fi utilizată pentru a gestiona și optimiza consumul de energie salvând bani, de asemenea, IA este deja utilizată pentru a monitoriza și preveni fenomenele climatice și a pregăti comunitățile pentru situații de urgență. Cu toate acestea, IA poate avea și efecte negative, cum ar fi creșterea inegalității, a discriminării sau creșterea preocupărilor legate de confidențialitate și securitate. Prin urmare, este important să se ia măsuri pentru a gestiona aceste efecte nedorite și pentru a asigura o simbioză între om și IA cu cât mai puține daune.

În concluzie, IA este o tehnologie a viitorului pe care deja o avem cu potenșial semnificativ pentru orice domeniu de la cercetare, la inovare, la probleme diverse cum ar fi eficiența în afaceri, îmbunătățirea sănătății, și înțelegerea comportamentului uman și a interacțiunilor sociale. În plus față de toate aceste beneficii, cercetătorii pot învăța și utiliza algoritmi, analizând date importante din rețelele sociale, cum ar fi postările de pe Facebook sau Twitter în scopul de a înțelege rapid și panoramic cum oamenii reacționează la anumite evenimente sau cum se răspândesc anumite știri sau idei. Să nu uităm de sondaje și chestionare care se pot aplica cu ajutorul unor boți programați să execute anumite funcții, salvând timp și bani. Guvernele și majoritatea întreprinderilor pot afla astăzi rapid și costuri mici despre cum să-și adapteze produsele și serviciile potrivite nevoilor și tendințelor consumatorilor. Cu toate acestea, este important să ne amintim că IA nu este o soluție magică pentru toate problemele și că este necesară o abordare responsabilă. IA deschide tuturor o ușă. Lângă noi, cineva este prea rapid și deștept, iar noi ne-am putea lenevi, însă într-o zi ne poate distruge sau salva, noi decidem cum o folosim.Facebook

Vin alegerile. Ce președinte să alegem?

“Poziția președintelui țării în sistemul nostru politic. Anul viitor vom alege un nou președinte pentru 5 ani, de fapt pentru 10 ani. O perioadă lungă de putere. În discuțiile publice, tema poziției noului președintelui ocupă deja unul dintre locurile centrale. Firește, pentru științele sociale această temă are o importanță specială. Noi ...

Compasiunea de sine

Iubește-te pe tine însuți, pentru a putea să-l iubești pe aproapele tău. Avem compasiune pentru persoanele aflate în dificultate, care au suferit o pierdere sau au eșuat într-o acțiune onorabilă. Compasiunea este un veritabil liant social: a nu rămâne indiferent față de suferința altora, a fi gata să îi ajuți consolidează coeziunea ...

România în criză

Tema crizei sociale a izbucnit în gândirea actuală. Deși timid, criza Covid și apoi criza Ucrainei, s-au extins rapid. Cum este tratată în sociologie? Surpriză, în enciclopediile și dicționarele sociologice occidentale pe care le am la îndemână aproape că nu există. Primul capitol al acestei cărți este dedicat acestei întrebări: există ...

De ce să omorâm viitorul?

În zorii actualelor tehnologii, visătorii au fost entuziasmați de ideea că ele vor putea fi utilizate în schimbarea radicală a condiției umane. S-au gândit imediat la eliminarea sărăciei din viața oamenilor, la universalizarea informației și comunicării, la atingerea, peste tot în lume, a unui  grad de cunoaștere eliberator, la eliminarea ...

O propunere naivă. Ce putem învăța de la președinții de până acum

"Poziția președintelui țării în sistemul nostru politic. Anul viitor vom alege un nou președinte pentru 5 ani, de fapt pentru 10 ani. O perioadă lungă de putere. În discuțiile publice, tema poziției noului președintelui ocupă deja unul dintre locurile centrale. Firește, pentru științele sociale această temă are o importanță specială. ...

Institutul de Cercetare a Calității Vieții (ICCV) în contextul crizei actuale

Dacă vrem să evaluăm activitatea unui institut de cercetare, cum este Institutul de Cercetare a Calității Vieții, e necesar mai întâi să limpezim două probleme epistemologice care domină discuțiile actuale. Ambele afectează direct funcționarea institutului nostru.     Sociologia ca știință universalistă sau a ”locului” Adesea, discutând cu colegi din diferite domenii alei  ...

Pilulele fericirii și lanțul medicalizării

Painkiller : Scăpați de durere, atingeți plăcerea! În august 2023, a fost mediatizat episodul de la Vama veche, când un tânar, conducea mașina în stare avansată de consum de drog, și a accidentat mortal alți doi tineri în plină stațiune de vacanța. S-a aflat astfel că grupuri de tineri aflați în ...

Curajul de a cuvânta într-o lume globală

Teama de a nu fi judecat, ostracizat sau sancționat datorită opiniilor personale afectează dezvoltarea individuală. Atunci când individul este forțat să se conformeze unor standarde artificial impuse din exterior și să poarte cu el o mască pentru a fi acceptat, are loc o fractură la nivelul societății dar și a ...