Romania Sociala logo
Menu

Trăim viitorul. A început epoca Inteligenței Artificiale!

autor:   29 January 2023  

Ceea ce vedeam în filmele science fiction se întâmplă astăzi la ei, la noi și peste tot. Omul nu s-a schimbat, dar și-a găsit un prieten cu puteri nebănuite. Ne mândrim cu acest prieten inofensiv momentan, sperând că nu-și va uita demiurgul, în condițiile în care această “mașină” ne întrece incontestabil la vitezele de calcul, la reacții și pronisticuri. Gândurile mele pe acest subiect s-au așezat după o vizită la un Centru de Excelență în cercetarea Inteligenței Artificiale (în Krems, Austria). Pe scurt: proiectul, a fost o șansă venită întâmplător. După 3 luni de coabitare într-o lume cosmopolită, Österreich (Austria), în limba lui Goethe și lângă oameni interesanți, în special medici și programatori, m-am decis să împărtășesc aceste rânduri în speranța că vor fi utile.

Ce se întâmplă și de ce Inteligența Artificială a devenit astăzi un reper tehnologic fără precedent de schimbare paradigmatică în toate domeniile vieții? IA este echivalentul epocal al descoperirii motorului cu aburi, poate și mai mult, un domeniu într-o evoluție majoră și ireversibilă pentru omenire. Motorul acesta merge cu algoritmi inteligenți care acolo ca să învețe singur, și care cu timpul se va dezvolta spre granițile imaginației science fiction. Este știut că IA poate analiza cantități uriaște de date și poate lua decizii în fracțiuni de secunde, ceea ce o face încă și mai valoroasă, uneori impredictibilă în domenii precum medicina, finanțele, transportul și multe altele. În medicină, spre exemplu, există indicatori importanți. IA radiografiază și interpretează la precizii de neimaginat pentru ochiul uman, folosind screening-ul pe orice parte din corpul uman, la orice profunzime, identificând boli care nu pot fi dedectate incipient de niciun CT, RMN etc. Mai simplu spus, cercetarea în domeniul IA în medicină ajută nesperat de mult la diagnostic, la tratament, precum și la reducerea semnificativă a costurilor asociate sistemului de sănătate, fără niciun efort, într-o secundă, ieftin, iar totul poate fi receptat pe ecranul unui telefon.

Încă din primele contacte cu acest domeniu m-am întrebat de ce ar fi important ca cercetător în sociologie să înțeleg o astfel de arie din perspecitva dezvoltării mele profesionale. În primul rând, IA poate fi un instrument excelent pentru cei interesați să analizeze comportamentul social al indivizilor și problemele sociale, în general. De exemplu, IA poate fi utilizată pentru a analiza date despre discriminare, inegalitate socială sau sărăcie, poate ajuta la identificarea și înțelegerea cauzelor acestor probleme și la generarea unor soluții matematice eficiente (totul în cumulul datelor precedente). De asemenea, IA poate fi utilizată pentru a monitoriza și evalua eficacitatea intervențiilor sociale, ceea ce pare un alt uriaș avantaj, atunci când prin folosirea unor algoritmi potriviți învață să devină autodidact, să genereze și să regenereze soluții din ce în ce mai bune. Cunoașterea și înțelegerea tehnologiilor IA îl ajută pe specialist la dezvoltarea abilităților necesare pentru a utiliza instrumente inteligente în cercetarea și practica sociologică, la fel în cazul asistenței sociale, oferind oportunități suplimentare în carieră. În ceea ce privește analiza datelor, IA face diferența atunci când vine vorba de datele Big Data, indiferent de dimensiuni, imposibil altfel de cunatificat. A autogenera o hartă automatizată a datelor permite, ulterior, identificarea rapidă și înțelegerea cauzelor fenomenelor abordate și evident, un pas cu puțin efort pentru a consolida cele mai bune soluții. O altă calitate de top a acestei tehnologii se află în posibilitatea de a realiza predicții, un mod de a identifica cele mai bune decizii și de a dezvolta în urma lor politicile de prevenire. Procese complexe de monitorizare și evaluare a politicilor publice pot fi ușurate enorm atunci când folosim calea instrumentelor IA. Alt avantaj este viteza de lucru, de identificare a modelelor potrivite și a tendințelor măsurabile în macrodate despre comportamentul social și problemele sociale, oferind insight-uri valoroase pentru cercetători și practicieni. Nu în ultimul rând, personalizarea datelor prin IA poate fi utilizată cu succes în intervențiile sociale pentru nevoile individuale ale oamenilor, sprijinind eficacitatea tuturor proceselor de cercetare. Toate aceste avantaje contribuie la îmbunătățirea cercetării în calitatea vieții prin identificarea sistematică și înțelegerea vizuală a problemelor sociale, precum și prin prognoza și dezvoltarea intervențiilor eficiente, iar lista poate continua. Important este să percepem universul IA ca pe un instrument care ne ușurează munca pe de o parte, iar pe de altă parte ne oferă șansa să controlăm ușor universul Big Data.

IA schimbă deja viețile oamenilor în societate. Din perspectiva omului obișnuit, m-aș opri doar la câteva aspecte, de pildă, în cazul muncii, IA poate automatiza o arie vastă din activitățile care sunt realizate manual, oferind viteză, calitate, precizie și eficiență în multe domenii industriale, dar, evident, poate avea și un impact negativ asupra locurilor de muncă, iar aici nu avem încă răspunsuri clare. Serviciile pot utiliza o serie de procese îmbunătățite și personalizate, cum ar fi servicii de sănătate (în special îngrijirea medicală), educație, transport, economie etc.

Experiența dobândită la acest Centru de Excelență m-a ajutat să înțeleg de ce trăim viitorul, privind doar spre domeniul îngrijirii medicale, la beneficiile pentru pacienți și profesioniștii din domeniul medical. De exemplu în cazul diagnosticării, IA poate ajuta medicii să genereze decizii de tratament personalizat. IA poate monitoriza pacienții de la distanță, cum ar fi prin intermediul sistemelor computerizate sau prin analizarea datelor în timp real, monitorizând primele semne de vindecare sau de agravare a bolii. În domeniul bolilor de cancer, diagnostic, prognoză și tratament, IA poate fi utilizat, indiscutabil și în multe alte moduri. Am văzut cu ochii mei, cum o simplă mască cu senzori specifici oferă posibilitatea de a citi cu exactitate datele bio-chimice (molecule, bacterii) produse de respirația unui pacient, punând medicul la curent cu orice evoluție a indicatorilor de sănătate. Desigur, nu totul este perfect pentru că în funcție de calitatea algoritmilor programați depinde acuratețea acestor super-computere de a oferi feed-back-ul potrivit sau de a da erori. Totul se rotește în inifinitul posibilităților programelor de dezvoltate de tip machine-learning și deep-learning.

Din perspectiva comunicării IA poate îmbunătăți modul în care oamenii comunică unii cu alții, cum ar fi prin intermediul asistenților virtuali sau al traducerilor automatizate. Din perspectiva siguranței, IA poate fi un avantaj sau o mare capcană pentru sistemele de securitate. Ușile se deschid prin analiza datelor de comportament sau prin recunoașterea facială. În industria transporturilor, IA poate fi utilizată pentru a optimiza rutele de livrare și a îmbunătăți eficiența logistică. În domeniul energiei, IA poate fi utilizată pentru a gestiona și optimiza consumul de energie salvând bani, de asemenea, IA este deja utilizată pentru a monitoriza și preveni fenomenele climatice și a pregăti comunitățile pentru situații de urgență. Cu toate acestea, IA poate avea și efecte negative, cum ar fi creșterea inegalității, a discriminării sau creșterea preocupărilor legate de confidențialitate și securitate. Prin urmare, este important să se ia măsuri pentru a gestiona aceste efecte nedorite și pentru a asigura o simbioză între om și IA cu cât mai puține daune.

În concluzie, IA este o tehnologie a viitorului pe care deja o avem cu potenșial semnificativ pentru orice domeniu de la cercetare, la inovare, la probleme diverse cum ar fi eficiența în afaceri, îmbunătățirea sănătății, și înțelegerea comportamentului uman și a interacțiunilor sociale. În plus față de toate aceste beneficii, cercetătorii pot învăța și utiliza algoritmi, analizând date importante din rețelele sociale, cum ar fi postările de pe Facebook sau Twitter în scopul de a înțelege rapid și panoramic cum oamenii reacționează la anumite evenimente sau cum se răspândesc anumite știri sau idei. Să nu uităm de sondaje și chestionare care se pot aplica cu ajutorul unor boți programați să execute anumite funcții, salvând timp și bani. Guvernele și majoritatea întreprinderilor pot afla astăzi rapid și costuri mici despre cum să-și adapteze produsele și serviciile potrivite nevoilor și tendințelor consumatorilor. Cu toate acestea, este important să ne amintim că IA nu este o soluție magică pentru toate problemele și că este necesară o abordare responsabilă. IA deschide tuturor o ușă. Lângă noi, cineva este prea rapid și deștept, iar noi ne-am putea lenevi, însă într-o zi ne poate distruge sau salva, noi decidem cum o folosim.Facebook

Lansarea cărții ”Violența domestică în România în contextul pandemiei. Riscuri și politici de suport”

Vă invităm la lansarea cărții "Violența domestică în România în contextul pandemiei. Riscuri și politici de suport” coordonatori: Elena Zamfir, Simona Ilie, Sebastian Fitzek, Editura PROUNIVERSITARIA care va avea loc în data de 27.03.2023, ora 10:00, în Amfiteaterul „Ion Heliade Rădulescu” al Bibliotecii Academiei Române, Calea Victoriei, nr.125. Cu considerație, Prof. univ. dr. Elena ...

O Poveste de neadormit copiii

Era început de ianuarie 2005. Calea Victoriei de la Ateneu la Ministerul Economiei, fostul CSP, de la intersecția cu Griviței era atât de lipsita de orice prezență omenească, încât, văzând o ființă venind dinspre Bulevardul Dacia, m-am simțit mai puțin apăsat de pustietatea nefirească din jur. Dar, omul care venea ...

Cum să nu ratăm și a ”doua tranziție” ? Avem nevoie doar ”punguța cu bani”?

Tema conferinței organizată la BNR este ”(Re)Deșteptarea României: un plan de țară acum!”,. O inițiativă excelentă. Este absolut nevoie de ea. Cristian Grosu face o introducere foarte precisă: ”NU e economia cu care putem intra în viitor: ea se bazează pe consumul de import finanțat prin credite guvernamentale...” ”O țară bogată care a pornit-o prost și șovăielnic ...

Cutremurele și reziliența comunitară

Dezastrele cutremurelor se produc în câteva secunde, dar urmările lor se văd după câteva luni, ani sau zeci de ani. Pierderile umane și materiale sunt adesea imense, greu de măsurat. Seismul cu magnitudinea 7,8 grade pe scara Richter (gradată de la 1 la 9) a lovit în noaptea de 6 ...

CRISTIAN PREDA ȘI NICOLAE LOTREANU DESPRE MATTEI DOGAN

Cristian Preda: Cum ați descoperit opera lui M. Dogan? Nicolae Lotreanu: La sfârșitul lui ianuarie 1990, nu mai țin minte data exactă, Cătălin Zamfir mi-a spus că Henri Stahl l-ar fi rugat să recomande un sociolog cu care  Mattei Dogan, fostul său student, ar dori să colaboreze pentru a-și face cunoscută ...

Oboselile noastre

Cu toții anxioși ? Cu toții ipohondrii ? În ultimii trei ani le-am avut pe toate. Am resimțit un crescendo al amenințărilor vieții, al unei vieți amenințate. Pandemie coronavirus, teama de boală și moarte, război la frontieră, amenințarea cu un război mondial, poate chiar nuclear. Apoi scumpiri, inflație și sărăcire. Și ...

Limba ROMÂNĂ. Revistă de știință și cultură. Nr. 1-2 (279-280), ianuarie-februarie 2023

Revista Limba Română apare din anul 1991 la Chișinău, sub egida Academiei Române. Din păcate, este prea puțin cunoscută în România, deși în paginile ei, număr de număr, își aduc contribuția personalități de primă mărime ale filozofiei, științei și culturii de pe ambele maluri ale Prutului. Numărul dublu al revistei ...

Mistreţul cu colţi de argint

Un prinţ din Levant îndrăgind vânătoarea prin inimă neagră de codru trecea. Croindu-şi cu greu prin hăţişuri cărarea, cânta dintr-un flaut de os şi zicea: - Veniţi să vânăm în păduri nepătrunse mistreţul cu colţi de argint, fioros, ce zilnic îşi schimbă în scorburi ascunse copita şi blana şi ochiul sticlos... - Stăpâne, ziceau servitorii cu goarne, mistreţul acela ...