Conform celei mai recente prognoze publicate de Fondul Monetar Internaţional (FMI), datoria publică a României va înregistra în 2024 un nivel de 62,2% din produsul intern brut (PIB). Cu alte cuvinte, experţii FMI ne avertizează că, foarte probabil, nivelul de îndatorare al statului român va depăşi în acel an pragul critic reglementat de CE (60% din PIB), deşi acest nivel era mai mic de 37% din PIB în anul trecut! (1).
Însă, dacă vom compara datele din matricea anterioară cu nivelul datoriilor contractate de guvernul român în primele nouă luni din acest an, vom constata că valoarea totală a acestor datorii este de 101,4 miliarde lei (53,1 miliarde lei plus 7,11 miliarde euro plus 3,3 miliarde dolari). Ori, acest nivel de îndatorare din perioada ianuarie – septembrie a acestui an este cu mult mai mare comparativ cu nivelul prognozat de FMI pentru întregul an (81,2 miliarde lei). Foarte probabil, deci, datoriile guvernului român vor creşte în acest an până la 48% din PIB, respectiv până la 70% din PIB în 2025! (1), (2).
În al doilea rând, conform aceleiaşi prognoze, România va înregistra în următorii cinci ani, alături de Portugalia, Grecia şi Cipru, cele mai mari deficite de cont curent comparativ cu celelalte ţări din UE. În termeni nominali, experţii FMI ne avertizează că, în perioada 2020 – 2025, valoarea totală a acestor deficite va fi de 82,1 miliarde dolari! (1).
În concluzie, experţii FMI ne avertizează că datoriile guvernamentale şi importurile excesive pot deveni nesustenabile în scurt timp. Însă, acest avertisment nu a fost mediatizat până acum în România. Nici măcar în presa de specialitate. Această indiferenţă implică un risc extrem: intrarea statului român în insolvenţă. O insolvenţă care nu poate fi contracarată nici prin „fonduri europene”, nici prin investiţii mai mult sau mai puţin utopice şi nici prin „rostogolirea” datoriilor. Dar decidenţii din executiv şi din parlament nu-şi bat capul cu asemenea fleacuri…
Surse:
- https://www.imf.org/en/Publications/WEO/weo-database/2020/October ;
- https://www.cotidianul.ro/document-cati-bani-a-imprumutat-citu-pana-acum/